magyar magyar english english
nyitólap  vissza
rólunk
másokról
nekünk írták
hírek, események

Jaj a legyőzötteknek!
   2015. május 9.EchoTV   
Magyarországon 1944 végétől először egyre szervezettebb módon „malenkij robotra” vitték a munkaképes embereket, amely kényszermunkát jelentett a Szovjetunióban. A táborokba hajtott magyarok közül sokan már az erőltetett menetekben meghaltak. Ezt követően több hétig marhavagonokba zsúfolva ...
Tablókiállítás a Gulagra hurcoltakról
   2015. május 5.Hatoscsatorna   

A második világháború során és követően a győztes szovjet csapatok mintegy hétszázezer magyar állampolgárt vagoníroztak be. A vonatok lágerekbe tartottak, ahol jó esetben napi 1200 kalória tápanyagot biztosítottak a legkeményebb kényszermunkát végző százezreknek – a terézvárosi Hatoscsatorna összefoglalója.

Tablókiállítás a Gulagra hurcoltakról
   2015. május 2.Magyar Hírlap   

Diktatúrából diktatúrába vezetett az út 1945-ben – mondta az emberi erőforrások minisztere a Terror Háza tárlatmegnyitóján.

Merre tart Kína?
   2015. május 2.EchoTv   

A Kína látványos felemelkedésével járó változások mindannyiunk életét befolyásolják. Hogy ezeket a változásokat minél behatóbban ismerhessük meg, érdemes megtudnunk, miként vált Kína a hagyományos copfok, kerékpárok, és a Maót idéző egyenruhák világából a gigantikus, vakító neonfényű metropoliszok, gyorsvasutak és felhőkarcolók országává. A Pekingben élő Francesco Sisci most megjelent, Merre tart Kína? című kötetében ezeknek a változásoknak ered a nyomába. Baranyi Mártont, a Terror Háza Múzeum kommunikációsa igazgatóját és Salát Gergely sinológust Kalmár László kérdezte az EchoTv Időrosta c. műsorában.

Elhurcolva
   2015. május 2.Magyar Katolikus Rádió   

A háborúban vereséget szenvedett Magyarország polgárainak elhurcolása – munkaerejük jóvátételként való kizsákmányolása mellett – azt a célt is szolgálta, hogy a szovjet megszállók világossá tegyék, „ki az új úr a házban”. A Szovjetunió meghódított területnek tekintette Magyarországot: a kommunista ideológiának megfelelően igyekeztek megtörni a társadalmi ellenállást és leszámolni vélt ellenségeikkel.

Korabeli dokumentumokkal elevenítik fel az elhurcoltak mindennapjait a Terror Háza Múzeum szabadtéri kiállításán
   2015. május 1.M1   

A második világháború idején, majd azt követően a Szovjetunióba hurcolt kényszermunkások emlékére nyílt kiállítás megnyitóján Schmidt Mária főigazgató emlékeztetett: ez egy modern kori rabszolgaság volt, a Gulágon dolgozó hétszázezer magyar közül háromszázezer sose tért vissza hazájába.

Ez egy modernkori rabszolgaság volt.
   2015. április 30.M1 - Híradó   

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója az MTV-ben elmondta, a Rabszolgasorsa ítélve című kiállítást az elhurcolt hétszázezer magyar emlékére hozták létre.

Árpilis 30-án megnyílt a Terror Háza Múzeum Rabszolgasorsra ítélve c. új időszaki kiállítása
   2015. április 30.M1   

Az M1 Híradójának összefoglalója

A szovjet munkatáborokba elhurcoltakról nyílt kiállítás a Terror Háza Múzeum előtt
   2015. április 30.HírTV   

Schmidt Mária főigazgató elmondta: körülbelül hétszázezer magyar állampolgárt vittek el kényszermunkára, közülük háromszázezren sose tértek vissza.

Megnyílt a Rabszolgasorsra ítélve című kiállítás
   2015. április 30.HírTV   

Schmidt Mária a szabadtéri tárlat megnyitóján.

Szabadtéri kiállítás nyílt a szovjet munkatáborokba hurcoltak emlékére a Terror Háza Múzeum előtt
   2015. április 30.ATV   

A kormány 2015-öt az elhurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévének nyilvánította. A különböző munkatáborokba összesen hétszázezer embert hurcoltak el, közülük háromszázezren soha nem térhettek haza.

Szabadtéri kiállítás nyílt a Terror Háza Múzeum előtt a Szovjetunióba hurcolt áldozatok emlékére
   2015. április 30.HírTv   

A Rabszolgasorsra ítélve című kétnyelvű tárlat októberig látható. A kiállítás arra a hétszázezer magyarra emlékezik, akik a második világháború után szovjet lágerekbe kerültek kényszermunkára. Közülök háromszázezren sose térhettek haza: belehaltak a megpróbáltatásokba.

Kiállítással emlékezünk a Magyarországról elhurcoltakra
   2015. április 30.HírTV   

A szovjetek második világháború végén, illetve az ezt követő időszakban 700 ezer magyart deportáltak a Szovjetunióba: a kemény munka, a nélkülözések, a betegségek miatt 300 ezren sosem tértek vissza. Baranyi Márton, a Terror Háza Múzeum kommunikációs igazgatója a HírTv-ben beszélt a történtekről és a Terror Háza Múzeum ezzel kapcsolatos új időszaki kiállításáról.

Rabszolgasorsra ítélve
   2015. április 30.M1   

Az M1 Ma Reggel c. műsorban Tallai Gábor programigazgató beszélt a Terror Háza Múzeum előtti időszaki kiállításról.

Közös Siker
   2015. április 24.   

A kommunizmus, a szabadság és a az elnyomás témakörében készített videókat mutatunk be a Terror Háza Múzeum mai díjátadóján. A részletekről Baranyi Márton beszélt a Lánchíd Rádiónak.

Schmidt Mária: meg kell mutatni a fiataloknak, mitől szabadultunk meg a kommunizmus bukásával
   2015. április 24.MTI   

Budapest, 2015. április 24., péntek (MTI) - Negyedszázaddal a kommunizmus megdöntése után meg kell mutatni a fiataloknak, hogy mi ért véget, mitől szabadultunk meg - mondta egy pénteki budapesti rendezvényen Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum alapító főigazgatója.

We Made It Happen
   2015. április 23.InfoRádió   

Holnap tartjuk a "We Made It Happen" videópályázatunk díjátadóját a Terror Háza Múzeumban. A rendszerváltás 25 éves évfordulójának apropóján, tavaly indított pályázaton egyperces – a kommunizmus, a szabadság és az elnyomás témakörében készített – videókkal indulhattak a versenyzők. A részletekről Baranyi Márton, a Terror Háza Múzeum kommunikációs igazgatója beszélt az InfoRádiónak.

A Kínában zajló változások mindannyiunk életét befolyásolják
   2015. április 17.Inforadio.hu   
A kínai gazdasági-politikai átalakulásról jelent meg kötet ˝Merre tart Kína?˝ címmel a Közép- és Kelet Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány gondozásában. Az olasz szerző két és fél évtizede közvetlen közelről, Kínában figyeli az országot és az egész ...
Méltó emlék az áldozatokért
   2015. április 15.Mária Rádió Magyarország   
 Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója beszédében hangsúlyozta, hogy két fő kérdéssel állunk szemben. Hogyan tovább? Mibe kapaszkodjunk? Hiszen nincs mentség arra, ami a zsidósággal történt. ˝A gonosz nem képes teremteni, csak a félelem és a rettegés visszhangja ...
Holokauszt megemlékezés a Terror Háza Múzeumban
   2015. április 14.   

Nincs sem mentség sem magyarázat arra, ami a második világháború alatt és 1944 vészterhes hónapjaiban az európai és magyar zsidósággal történt – mondta Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a holokauszt emléknap alkalmából tartott megemlékezésen.

Fejest ugrottak a hunyadis diákok a kommunista diktatúrákba
   2015. április 13.hir6.hu   

Hét évvel Buda, Pest és Óbuda egyesítése (1873) után tervezte Feszty Adolf az Andrássy út 60. számú neoreneszánsz épületet, a főváros legszebb sugárútjának ezt a palotáját szemelte ki a 20. századi két magyarországi terrorrendszer, a nyilas és a kommunista diktatúra terrorgépezetének székhelyéül. A „Hűség Háza” pincéiben a magyar nemzetiszocialisták emberek százait kínozták meg és gyilkolták le.

A holokauszt áldozataira emlékeztek a Terror Háza Múzeum előtt is
   2015. április 12.Kossuth Rádió   
 
Holokauszt-emléknap - Balog Zoltán: gyűlöletből nem lehet országot építeni
   2015. április 12.MTI   

Gyűlöletből nem lehet országot építeni sehol, se Budapesten, se Tapolcán, se Észak-Borsodban, se Baranyában, sehol - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere vasárnap, a holokauszt-emléknap alkalmából a budapesti Terror Háza Múzeum előtt rendezett megemlékezésen.

Megemlékezés a Holokauszt áldozatairól a Terror Háza Múzeum előtt
   2015. április 12.M1   
 
Emlékezzünk az áldozatokra!
   2015. április 12.M1 - Ma délelőtt   

A holokauszt abban különbözik a többi tömeggyilkosságtól, hogy a zsidóságot tisztán fajai alapon jelölték ki, így esélyük sem volt a megmenekülésre – mondta a Ma Délelőtt c. műsorban Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója az április 12-ei Holokauszt Áldozatainak Emléknapja alakalmából. Tallai Gábor hozzátette: az emléknapon évről évre olyan emblematikus személy életútját mutatják be, aki embermentése révén méltó példaképévé válhatnak az ifjúságnak.

Gyűlöletből nem lehet országot építeni sehol, mondta az emberi erőforrások minisztere, a holokauszt emléknap alkalmából a Terror Háza Múzeum előtt
   2015. április 12.Echo Tv – Híradó   
 
A Holokauszt áldozataira emlékeztek Budapesten
   2015. április 12.RTL Klub – Híradó   
 
A Holokauszt áldozataira emlékeztek Budapesten
   2015. április 12.TV2 – Híradó   
 
Gyászoljuk meg honfitársainkat, ne felejtsük el a tettesek nevét, de mutassuk meg a legfiatalabbaknak embermentő hőseink példáját mondta Schmidt Mária a Holokauszt Áldozatainak emléknapján
   2015. április 12.HírTV   
 
Báró Apor Vilmos püspök személyét és példáját állította megemlékezése középpontjába a Terror Háza Múzeum a holokauszt emléknap alkalmából
   2015. április 12.ATV   
 
Horváth Zsuzsanna romaként élte túl a holokausztot
   2015. április 8.mandiner.hu   

Horváth Zsuzsanna alig múlt 14 éves, amikor a csendőrök marhavagonba terelték őt több, falubeli lánnyal együtt. Április 8., a Nemzetközi Romanap alkalmából vallott emlékeiről.

Nemzetközi Romanap: Cziffra György
   2015. április 8.mandiner.hu   

Április 8. a Nemzetközi Romanap. Ez alkalomból emlékezünk Cziffra Györgyre, a cigány származású, nemzetközi hírú zongoristára.

A cigányokat ünnepli a világ
   2015. április 8.MTI   

Romák és nem romák múltja, jelene sokkal jobban összefonódik, mint azt az emberek többsége hinné.

˝Ne féljetek magyarok, megjöttek a cigányok!˝
   2015. április 8.szekelyhon.ro   

A budapesti Nagykörúton plakátokon és hangosbemondón keresztül elevenednek meg a magyar történelem fontos roma alakjai április 8-án.

˝Ne féljetek, magyarok, megjöttek a cigányok!˝
   2015. április 8.foter.ro   

Emlékeznek még Puczi Bélára, a marosvásárhelyi fekete március egyik kulcsszereplőjére? A róla készült videóval ünnepeljük a Romák Nemzetközi Napját.

Cigány hősök történetét meséli a 4-es, 6-os villamos
   2015. április 7.hvg.hu   

Április 8-án a Roma Sajtóközpont és a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kezdeményezésére a budapesti Nagykörúton plakátokon és hangosbemondón keresztül elevenednek meg a magyar történelem fontos roma alakjai.

Történelmi tévhitek
   2015. április 4.RTL Klub    
Éveken át úgy tudtuk, 1945. április 4. a magyarországi harcok befejeződésének dátuma.  György Sándor, a Terror Háza Múzeum  történésze viszont az RTL Klub Fókusz Plusz című műsorában arról beszélt, hogy hazánk területén még április 10-ét követően is folytak a harcok. ...
Színházi primadonnák a frontvonalban
   2015. április 2.Kossuth Rádió   
A színházat propagandaeszközként használták a Nagy Háborúban, mellyel a harcok iránti lelkesedést erősítették – mondta Gerő András a Kossuth Rádióban. A Habsburg Történeti Intézet igazgatója az április 2-ai Színház a háborúban című kerekasztal-beszélgetés kapcsán kifejtette, ...
Színház a háborúban – fegyverek és múzsák
   2015. április 2.   

Az I. világháború idején a hadifoglyok a táborokban amatőr módon színdarabokat adtak elő, sokszor emlékezetből játszottak el szerepeket - mondta Gerő András történész, az Info Rádióban.

Az első világháború elején a hátország színházai a háború szolgálatába álltak – mondta a Lánchíd Rádióban Gerő András
   2015. április 2.Lánchíd Rádió   
A Habsburg Történeti Intézet igazgatója kifejtette, a színházigazgatók üzleti vállalkozásként - kihasználva a széles körű háborús lelkesedést - olyan darabokat tűztek műsorra, melyben nagy szerepet kapott például a magyar csapatok hősiessége, bátorsága és a harcolók iránt érzett ...
Rabszolgasorsra kényszerítve
   2015. április 1.M1   
2015 a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve. Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója az M1 Ma Reggel című műsorában arról beszélt, hogy a Terror Háza Múzeum méltó módon szeretne emléket állítani a Magyarország területéről elhurcolt ...
Színház a frontvonalban
   2015. március 31.HírTV   
 „Nem tudok zenét szerezni akkor, mikor… a frontokon egymást öli a világ.” – írta a Csárdáskirálynőn dolgozó Kálmán Imre, aki 1914 tavaszán kezdett munkájához.Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója a Habsburg Történeti Intézet április 2-ai konferenciájával ...
Világháborús centenárium - Május végén kiállítás nyílik a Várkert Bazárban
   2015. március 30.   

Budapest, 2015. március 30., hétfő (MTI) - Az értelemre és az érzelmekre egyaránt ható első világháborús kiállítás nyílik május végén a Várkert Bazárban - nyilatkozta az MTI-nek a tárlat egyik kurátora.

Kína nyugati irányba tart
   2015. március 20.magyarhirlap.hu   

Az ázsiai ország hamarosan lekörözheti riválisait

Meg kell találnunk a közös hangot - mondta Francesco Sisci
   2015. március 18.Kossuth Rádió - 180 perc   

A Pekingi Egyetem professzora a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában úgy fogalmazott: „Kína az egyik legjobban fejlődő ország, amely tíz-tizenöt év múlva a világ legnagyobb gazdaságává válik. Ez a dinamikus fejlődés komoly hatással lesz ránk, amely kulturális, gazdasági és politikai változásokat is fog eredményezni.” A szakember a XXI. Század Intézet és a Polgári Magyarországért Alapítvány meghívására érkezett hazánkba, hogy március 18-án a Várkert Bazárban tartandó előadásában a Kínában zajló forradalmi változásokról és annak hatásairól tájékoztasson bennünket.

Kína megkerülhetetlen Európa számára – mondta Baranyi Márton.
   2015. március 17.Lánchíd Rádió   
 A Terror Háza Múzeum kommunikációs igazgatója a Lánhcíd Rádióban arról beszélt, hogy Kínának, mint a világ legnagyobb és a Nyugattól leginkább különböző országának látványos felemelkedése nagy hatású változásokat indít be a világban, és egyre inkább befolyásolja az életünket. ...
Merre tart Kína?
   2015. március 17.M1   
 Békés Márton, a Terror Háza Múzeum Kutatási Igazgatója a Magyar Televízióban úgy fogalmazott: a  kínai kultúrában bekövetkezett nagyarányú egységesülési folyamatnak köszönhetően egy új Kína alakulhat a világnak. Hogy e hatalmas átváltozás kellős közepén mikor szilárdul ...
Az Eötvös-előadásokkal értékelvű és pragmatikus megközelítésben szeretnénk megmutatni a világban zajló eseményeket – mondta Baranyi Márton az Echo Tv-ben
   2015. március 17.EchoTv   
A Terror Háza Múzeum kommunikációs igazgatója kifejtette: ezért a rendezvénysorozatban neves hazai és külföldi szakértők előadásain keresztül ismerhetik meg az érdeklődők a 21. század politikai, gazdasági és kulturális változásait. Az első előadásra szerdán kerül sor 18 órától ...
Harc a ˝belső ellenség˝ ellen
   2015. március 11.RTL Klub   

Markó György, a Kommunizmus Kutató Intézet igazgatója az RTL Klub Híradójának kifejtette: a „III/III-asok kimondottan a rendszer ellenségeinek szemmel tartását szolgálták. Az volt a feladatuk, hogy lakókörnyezetükben vagy a munkahelyükön vagy pedig a baráti körükben ha volt ilyen személy, akkor arról jelentettek.”

Szélesebb körű konszenzus kialakítását támogatja a Sorsok Háza ügyében a múzeum létrehozásával megbízott Schmidt Mária
   2015. március 5.M1 - Az Este   
A  Terror Háza Múzeum főigazgatója az M1 Este című műsorában kifejtette: a holokauszt gyermekáldozataira emlékező intézmény az egész magyar társadalom közös ügye. Ezért a koncepció kialakításában nemcsak a hazai zsidó szervezetek véleményét kell kikérni, hanem minden, a hetven ...

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | archivum


 
múzeum | interaktív | bolt | hírek | állandó kiállítás | mozi | időszaki kiállítás | fotógaléria