magyar magyar english english
nyitólap  vissza
rólunk
másokról
nekünk írták
hírek, események

Az elhurcoltak páriasorsra kényszerítése a győzteseknek arra is alkalmat adott, hogy megtaníttassák a legyőzöttekkel, ki nyerte meg a második világháborút, és ki az új úr a házban – mondta Schmidt Mária, a kommunizmus áldozatainak emléknapján
   2015. február 26.EchoTv   

A Terror Háza Múzeum főigazgatója a Parlamentben tartott konferencián kifejtette: a megszállók arra törekedtek, hogy az ország polgárainak tudatába még inkább bevésődjön már az első pillanatban önnön bűnösségük.

A második világháború után a kommunista diktatúra csaknem ötven éve alatt több, mint hétszázezer embert hurcoltak munkatáborokba
   2015. február 26.Kossuth Rádió   

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján országszerte megemlékezéseket tartottak. A Terror Háza Múzeumban tartott rendhagyó történelemórákon több mint másfélezer diák ismerhette meg a 70 évvel ezelőtt történt eseményeket.

Még sok feldolgozatlan irat van a levéltárakban, ezért is nehéz megbecsülni a kommunizmus magyarországi áldozatainak számát
   2015. február 26.Echo Tv   

Markó György történész az Echo Tv-ben arról is beszélt, hogy a fiatalabb generációval meg kell értetni a több évtizedig tartó diktatúra szörnyűségeit.

A kommunista Magyarország szertefoszlott álmai
   2015. február 26.Duna Tv   

Ilosvay Gusztáv műalkotása az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére készült, azonban ez a kivételes szobor olyannyira kifejező, hogy nem csupán az 1956-os forradalmat, azt követő megtorlást, hanem a kommunizmus bűneit sűríti egybe. Számonkérés az emberileg ki nem mondott félelemért, elkeseredésért, fájdalomért, a hazugságokért, az ellopott álomkért. A szimbólumok könnyen érthetőek: Magyarország egy gyermeket váró nő, akit a kommunizmus hátba szúr, így nem csak őt, akkori valóját pusztítja el, hanem a ki nem hordott jövőjét is.

A szovjet hadsereg az elhurcoltakkal akarta újjáépíteni a háború után a Szovjetuniót és megmutatni, hogy ki az új úr a házban – mondta Schmidt Mária a Terror Háza Múzeum főigazgatója.
   2015. február 25.Kossuth Rádió - 180 perc   
 
Voltak, akiket kényszermunkatáborokba hurcoltak, másokat a mindennapokban nyomorítottak meg
   2015. február 25.M1   
A kommunista áldozatok emléknapján a Terror Háza Múzeumban rendhagyó történelemórákat tartottak, az épület előtt pedig az emlékezés gyertyáit lehetett elhelyezni
Világszerte százmillió halálos áldozata lehetett a kommunista diktatúráknak
   2015. február 25.RTL Klub    
A Terror Háza Múzeum történészei szerint legalább egy millióan Kelet-Közép-Európában haltak meg, ennél azonban jóval többen lehetnek azok, akiket a diktatúra a mindennapokban nyomorított meg.
Csak most kezdődött el a kommunizmus traumájának feldolgozása Magyarországon – mondta Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója.
   2015. február 25.Lánchíd Rádió - Reggeli hírjárat   
 
A szovjet megszállás áldozatainak emlékművére is szükség lenne.
   2015. február 25.HírTV   
Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a HírTv - ben arról beszélt, hogy egy ilyen emlékműnek is helye lenne a Szabadság téren.  
Kevéssé ismert, de 1956-ban 16 ezer magyar foglyot hurcoltak megtorlásként a Gulágra – mondta Horvát Miklós történész a Hírtv Magyarország élőben című műsorában.
   2015. február 24.HírTV - Magyarország Élőben   
Echo Tv Esti Híradó
   2015. február 24.Echo Tv   
Rendhagyó történelemórával is megemlékezik a Terror Háza Múzeum a kommunizmus áldozatainak emléknapján.  
Az Országgyűlés 2000-ben nyilvánította minden év február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává.
   2015. február 24.Duna Tv Déli Híradó   
1947-ben ugyanis ezen a napon tartóztatták le a szovjet megszálló hatóságok Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, akit országgyűlési képviselő lévén mentelmi jog védett. A Terror Háza Múzeumban ezen a napon folyamatosak a tárlatvezetések, és a Hősök falához várják ...
A kommunista diktatúrák áldozatainak magyarországi emléknapja előtt már kedden elkezdődtek a megemlékezések.
   2015. február 24.Duna Tv Esti Híradó   
A Terror Háza Múzeumban rendhagyó történelemórákat tartottak. Szerdán a Hősök falához várják az emlékezőket, ahol protokollmentes mécses gyújtással lehet tisztelegni az áldozatok előtt.  
Rendhagyó kiállítás készül az I. világháborúról Új világ születik címmel.
   2015. február 23.MTVA   
Békés Márton a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója az M1 Ma reggel című műsorában a koncepcióról elmondta, egyebek mellett azt szeretnék bemutatni, hogy a Nagy Háború hatására hogyan változott meg a korábban ismert régi világ.
Szovjetunióba hurcoltak emlékéve - Schmidt Mária: Háromszázezren nem tértek vissza a Szovjetunióba deportáltak közül.
   2015. február 21.MTI   
Az idei emlékév jó alkalom arra, hogy helyére kerüljön a hazai köztudatban, mi történt azzal a mintegy 700 ezer, a második világháború végén vagy után a Szovjetunióba deportált honfitársunkkal, akik közül háromszázezer sosem tért vissza - mondta a kommunizmus áldozatainak szerdai emléknapja ...
Schmidt: Orbán miatt pánikolnak Washingtontól Berlinig
   2015. február 11.mandiner.hu   

Schmidt Mária történész szerint Orbán Viktor bátor, az olyan politikusok pedig, mint Juncker, rettegnek attól, hogy példája precedens lesz. Megadja Gábor eszmetörténész a populista politikát méltatta az értelmiségivel szemben. Tudósításunk a XXI. Század Intézet keddi előadásáról.

Schmidt Mária: Megvan az ünneplés, megvan az értékelés és megvan a kritika ideje
   2015. február 11.   

A XX. századi diktatúrák áldozatainak emlékére létrehozott Terror Háza Múzeum igazgatójával a konferencia után beszélgetett a Hír24 riportere.

Bátorságpróba - Konferencia az Orbán-kormány elmúlt 4 évéről
   2015. február 10.MTV   

A 2010-ben hivatalba lépett kormány nem fogadta el elődei gazdaságpolitikai felfogását, hogy választani kell a növekedés és az egyensúly között, és cselekedett, hogy mindkét tényező érvényesülhessen. Erről beszélt Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója, a Bátorságpróba elnevezésű fővárosi rendezvényen, ahol a második Orbán-kormány tevékenységét értékelték a résztvevők.

Orbán Viktor politikai krédója a bátorság
   2015. február 10.MTI   

A miniszterelnök tevékenysége azok szemében vált szálkává, akik a status quót, vagyis előjogaikat féltik - mondta a XXI. Század Intézet keddi budapesti konferenciáján Schmidt Mária, a tudományos műhely és a helyszínt adó Terror Háza Múzeum főigazgatója.

Szóhoz sem jutott Schmidt Mária Angela Merkel levelétől
   2015. február 6.origo.hu   

Schmidt Mária szerint jó irányban haladnak a dolgok Magyarországon, és az ellenzék nem tud hiteles alternatívával szolgálni. A Terror Háza főigazgatója az Origónak adott interjújában arról is beszélt, hogy a világ nyugati fele a 2008-as gazdasági válság után nem az újrakezdésre használta fel az időt. Az elit inkább arra törekedett, hogy visszatérjen a korábbi gyakorlathoz, és privilégiumai megmaradjanak.

A páneurópai piknik szervezői és a menekültek segítői kaptak elismerést
   2015. február 2.M1   

A Petőfi-emléklapot azok vehették át, akik a kommunista diktatúra ideológiai szorítása ellenére is emberséget mutattak. Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója azt mondta, az akkori segítségnyújtás csak a mai szemmel számít természetesnek.

Petőfi-emléklap a helytállásért elismerést adott át Schmidt Mária
   2015. február 2.HírTV   

Emléklapot vett át Balog Zoltán is, aki 1989-ben a csillebérci táborban református lelkészként segítette a keletnémet polgárokat. Az emberi erőforrás-miniszter azt mondta, az ukrajnai események is bizonyítják, a szabadság nem magától értetődő dolog.

Petőfi-emléklap a Helytállásért
   2015. február 2.Echo TV   

Az elismerést a XXI. Század Intézet és a Terror Háza Múzeum adományozta, összesen több mint hetven személy munkásságát, helytállását, bátorságát ismerve el, akik „a kommunista diktatúra ideológiai szorítása ellenére is emberséget mutattak.”

Nagyszabású kiállítás nyílik a Várkert Bazárban
   2015. január 31.mno.hu   

Nem konzervatív, a szélesebb tömegeket megszólító és élményeket kínáló nagy kiállítást ígérnek a Várkert Bazárba. Az első világháborús időszaki kiállítás a tervek szerint május végén nyitja majd meg a kapuit.

Új világ születik – kiállítás nyílik a Várkert Bazárban
   2015. január 30.kultura.hu   

Új világ születik címmel első világháborús kiállítás nyílik tavasszal a Centenáriumi Emlékbizottság szervezésében. A 11 témacsoporttal foglalkozó tárlat koncepciójáról és a bizottság munkájáról egy műhelybeszélgetés keretében számoltak be január 29-én, a Terror Háza Múzeumban.

Lemegyünk egészen a Dunáig a tárlattal
   2015. január 29.MTI   

Az első világháború történetéről májusban nyílik kiállítás a budapesti Várkert Bazárban - mondta Schmidt Mária, a XX. Század Intézet főigazgatója a Terror Háza Múzeumban csütörtökön rendezett műhelybeszélgetésen.

Nagyhatalmi politika, magyar érdekek
   2015. január 27.ATV   
Eurázsia mint geostratégiai játszmák színtere
   2015. január 26.Lánchíd Rádió   

Schmidt Mária: mindenki fél ugyanis egy agresszív Oroszországtól, de egy gyengétől, és szétszabdalttól még sokkal jobban.

Az ECHOTV 2015. január 24-i Időrosta című műsora.
   2015. január 24.ECHOTV   
  A Nagy Háborúban  minden korábbinál nagyobb tömegben kerültek ki férfiak milliói a frontra. A harcok idején rohamosan terjedtek a különböző nemi betegségek, ezért a ...
Hasznos volt a tábori prostitúció az I. világháború idején
   2015. január 14.Inforadio.hu   

Háború és szexualitás címmel az I. világháború idején államilag fenntartott harctéri bordélyokról és más, a hadszíntéren bevezetett közegészségügyi intézkedésekről rendeznek konferenciát csütörtökön a Habsburg Történeti Intézetben. A részletekről Békés Márton történész, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója beszélt az InfoRádióban.

A harcokkal párhuzamosan „higiéniai hadviselést” is folytattak a hadseregek a I. világháborúban.
   2015. január 13.Lánchíd Rádió   

Muravchik: Amerikának rendkívül mély tartalékai vannak
   2015. január 9.mandiner.hu   

Amerikának rendkívül mély tartalékai vannak, egy olyan elnökkel pedig, aki kiáll az ország érdekeiért, változni fog a helyzet – vallja Joshua Muravchik amerikai író, külpolitikai szakértő, a neokonzervatívok egyik vezető egyénisége. A fiatalkori baloldaliságából kiábrándult, jobboldalivá vált Muravchik a Terror Háza vendégeként nyilatkozott a Mandinernek. Baranyi Márton interjúja.

Kozma Imre: A II. világháború után eltüntették a magyar társadalomból a jelenlét, a befogadás és a kísérés nélkülözhetetlen fogalmait.
   2014. december 29.   

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója a HírTv Paletta című műsorában arról is beszélt: ezek a fogalmak éltették a magyar társadalmat ezer éven át. Az elmúlt 25 évben azonban sikerült visszahozni a köztudatba. Kozma Imrének, a közép európai népek szabadságáért végzett munkáját 2014-ben Petőfi-díjjal ismerték el.

Részlet a Lánchíd Rádió Szabad gondolat című műsorából
   2014. december 22.Lánchíd Rádió   

Kozma Imre: A kommunizmus éveiben a keletnémet menekültek jelenléte erősítette fel a karitatív tevékenységeket az országban.

Petőfi-díj az áldozatos helytállásért
   2014. december 18.Magyar Hírlap    
Az idei Petőfi-díjat azoknak adták át, akik helytállásukkal, személyes áldozatukkal mutattak példát és mozdították előre a szabadság ügyét. Huszonöt évvel ezelőtt, 1989-ben keletnémet menekültek tízezreiről kellett gondoskodni, a Páneurópai Piknik pedig a határok megnyitását ...
Az elfelejtett háború - Színdarabokkal, kiállításokkal, könyvekkel emlékezünk
   2014. december 18.Heti Válasz    
Súlyos adósságot törleszt az ország az I. világháború kitörésének századik évfordulóján: az elhallgatás évtizedei után kiállításokkal, színdarabokkal és új kötetekkel emlékezünk, és konferenciákon próbáljuk megérteni, mi történt a szarajevói merénylet után, mi vezetett az ...
Kozma Imre atya és Filep Mária a Petőfi-díj kitüntetettjei
   2014. december 17.   
A Közép és Kelet-európai Történelem és Társadalom Közalapítvány 2009-ben Petőfi-díjat alapított, a közép európai népek szabadságáért meghozott áldozatok és teljesítmények elismerésére. A kitüntetéssel a régió és a világ azon kiemelkedő személyiségeit emelik magasra, akik személyes ...
Igazi hőssé avatta őket az emberségük
   2014. december 17.Magyar Hírlap   

Nemcsak az egykori állam vészkorszakban elkövetett bűneire kell emlékeznünk, hanem azokra is, akik mentették a zsidóságot
Sinkovics Ferenc

Átadták a Petőfi-díjakat
   2014. december 16.kultura.hu   

Átadták az idei Petőfi-díjakat a Terror Háza Múzeumban december 15-én: Filep Mária, a Páneurópai Piknik főszervezője és Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke vehette át azt. A Petőfi-díjasok az áldozatvállalásban Petőfi Sándor örökösei, az alapítók pedig az áldozatra emlékeztetnek – mondta el Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Fontos, hogy emlékezzünk az igaz emberekre, embermentőkre
   2014. december 16.hirado.hu   

Fontos, hogy emlékezzünk az igaz emberekre, embermentőkre - mondta Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke kedden a Parlamentben rendezett holokausztkonferencián.

Részlet a Lánchíd Rádió Esti Híradó című műsorából
   2014. december 16.Lánchíd Rádió   
Embermentők Konferenciát tartottak Budapesten a holokausztkor segítő emberek emlékére. 1941 és 1945 között a holokausztnak több mint négyszázezer, más számítások szerint hatszázezer magyar zsidó áldozata volt. Ők a munkaszolgálatban, a magyar hatóságok brutalitása nyomán, a halálmenetekben, ...
Részlet a Katolikus Rádió Hírtükör című műsorából
   2014. december 16.Katolikus Rádió   
Filep Mária, a páneurópai piknik főszervezője és Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke az 1988-89-ben Magyarországra menekülő kelet-németek segítője, befogadója kapta idén a Petőfi-díjat a közép-európai népek szabadságáért kifejtett tevékenységük elismeréseként ...
Részlet a Jazzy Rádió Déli Híradó című műsorából
   2014. december 16.Jazzy Rádió   
Filep Mária, a Páneurópai Piknik főszervezője és Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke kapta idén a Petőfi-díjat. A Terror Háza Múzeumban tartott ünnepségen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere arról beszélt, hogy a határok megnyitását eredményező 1989-es ...
Filep Mária és Kozma Imre atya kapta a Petőfi-díjat
   2014. december 15.MTI   
Filep Mária, a páneurópai piknik főszervezője és Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke, az 1988-89-ben Magyarországra menekülő keletnémetek segítője, befogadója kapta idén a Petőfi-díjat a közép-európai népek szabadságáért kifejtett tevékenységük elismeréseként ...
Kozma atya és Filep Mária: A határok megszűntek, de a lélek még nem szabad
   2014. december 15.mandiner   
Petőfi-díjban részesült Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke és Filep Mária, az 1989-es Páneurópai Piknik főszervezője a rendszerváltozás során kifejtett tevékenységükért. A Terror Házában átadott díjjal a közép-európai népek szabadságáért küzdő személyiségeket ...
Filep Mária és Kozma Imre atya kapta a Petőfi-díjat
   2014. december 15.InfoRádió   
Filep Mária, a páneurópai piknik főszervezője és Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke, az 1988-89-ben Magyarországra menekülő keletnémetek segítője, befogadója kapta idén a Petőfi-díjat a közép-európai népek szabadságáért kifejtett tevékenységük elismeréseként ...
Az emberek közti falak nem dőltek le 1989-ben
   2014. december 15.ORIGO MTI   
Filep Mária, a páneurópai piknik főszervezője és Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke, az 1988-89-ben Magyarországra menekülő keletnémetek segítője, befogadója kapta idén a Petőfi-díjat. A kitüntetettek az Origónak elmondták, hogy egyre többen ismerik föl 1989 történelmi ...
1945-ről rendezett konferenciát a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és az Országgyűlés Hivatala
   2014. december 14.Kossuth Rádió - Vasárnapi Újság    

Az előadók közül Zinner Tibort a Veritas Történetkutató Intézet munkatársát, és Schmidt Máriát a Terror Háza Múzeum főigazgatóját kérdezte ifjabb Tóth György.

1945: merre tovább, Magyarország?
   2014. december 12.mult-kor.hu   
Miközben a magyar demokrácia csírái erőteljesen megmutatkoztak 1945-ben, ugyanebben az időben, a kommunisták térfoglalásakor már a válság jelei is érzékelhetőek voltak – hangzott el a Remény és realitás – Magyarország 1945 című, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága első, az Országgyűlés ...
Remény és realitás - Magyarország 1945 címmel rendeztek konferenciát
   2014. december 11.Echo TV   


| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | archivum


 
múzeum | interaktív | bolt | hírek | állandó kiállítás | mozi | időszaki kiállítás | fotógaléria