Tank

A földszinti kiállítótérben egy T-54-es harckocsi látható.

Bár világviszonylatban elavultnak számít, a T-54/55 harckocsicsalád még mindig nagy számban szolgálja a harmadik világ köztársaságait és diktatúráit. Egyik első fellépése pont Magyarországon esett meg: az 1956-ban becsörömpölő ˝orosztankok˝ részben T-34-es, részben T-54-es harckocsik voltak. A november 4.-i támadásban már döntő többségben T-54-esek vettek részt. Ez a típus ugyanis nem esett olyan könnyen a nagyvárosi gerillaharcban áldozatul a felkelőknek.

A T-54-es és a T-harckocsicsalád későbbi változatai a szovjet típusú uralmi rendszer és a szovjetbarátság, illetve a harmadik világban dúló helyi és polgárháborúk jelképeivé váltak mind a mai napig.

A T-54 első prototípusa 1946-ban jelent meg, a sorozatgyártás 1949-ben kezdődött. A T-55-ös változat 1958-ban jelent meg.

A T-54-es tank felépítése konzervatívnak mondható. 100 mm-es huzagolt csövű lövege 1947-es megjelenésekor kiváló fegyvernek számított, fennmaradását és elterjedését azonban elsősorban megbízhatóságának és hosszú élettartamának köszönheti. Apróbb változtatásokat követően ebből fejlődött ki a T-55-ös.

A tank lövege lefelé csak igen korlátozottan mozgatható, ami hegyek között-völgyek között akadályozza a sikeres harcot. További hátránya, hogy noha a torony ballisztikailag kiváló formájú (vagyis könnyen lecsúsznak róla a lövedékek), rendkívül szűkös, kényelmetlen a személyzet számára. Ez nemcsak a közérzetet rontja, hanem a tűzgyorsaságot és az ép ésszel odabenn elviselhető időt is csökkenti. (A súlyos lőszereket kézzel kell betölteni.) Páncélzata viszonylag vékony, tűzvezető rendszere a kor viszonylatában elfogadható, ma már viszont lehetséges ellenfeleihez képest krumpliból és rajzszögből barkácsolt házi elektronika. Élőerő ellen viszont hatékony, főleg ha az élőerő nem számít a hegyekből alárontó harckocsira.

Az 1956-os magyarországi intervención kívül főbb harci alkalmazásai: Csehszlovákia megszállása, az arab-izraeli háborúk (1967, 1973), illetve Vietnam, Kambodzsa és Uganda.

Ez a harckocsi típus legutoljára az afganisztáni tálib rendszer megdöntésénél kapott szerepet, mind a tálib, mind az ellenzéki erők használták.

Földszint