Tank

A földszinti kiállítótérben egy T-54-es harckocsi látható.

T–54 és T–55 harckocsik

Bár ez a modell világviszonylatban már elavultnak számít, a T–54/55 harckocsicsalád még mindig nagy számban szolgálja a harmadik világ köztársaságait és diktatúráit. Egyik első bemutatkozására pont Magyarországon került sor: az 1956-ban bevetett orosz tankok T–34-esek és T–54-esek voltak. A november 4.-i invázióban döntő többségben T–54-eseket vettettek be.

A T–54-es tank felépítése konzervatívnak mondható. 100 mm-es huzagolt csövű lövege 1947-es megjelenésekor kiváló fegyvernek számított, elterjedését azonban elsősorban megbízhatóságának és hosszú élettartamának köszönheti. Apróbb változtatásokat követően ebből fejlődött ki a T–55-ös.

A tank lövege lefelé csak igen korlátozottan mozgatható, és bár a torony ballisztikailag kiváló kialakítású – vagyis könnyen lecsúsznak róla a lövedékek –, a személyzet számára szűkös és kényelmetlen, ami rontja a kezelő közérzetét, és kihat a tűzgyorsaságra is. Páncélzata viszonylag vékony, tűzvezető rendszere mára teljesen elavult.

Az 1956-os magyarországi harcokon kívül alkalmazták Csehszlovákia 1968-as megszállásakor, az arab–izraeli háborúkban (1967, 1973), illetőleg a vietnami, a kambodzsai és az ugandai harcokban.

Legutoljára az afganisztáni tálib rendszer megdöntésénél kapott szerepet, mind a tálib, mind az ellenzéki erők használták.

Földszint