„Hazatérnek. A magyar katona 1914-1918” és a „Megtizedelt évek” című kötetek bemutatója

Két első világháborúval foglalkozó könyvet mutattunk be a Terror Háza Múzeumban. Az albumról és tanulmánykötetről Tombáczné Végh Katalin, Szabóné Bognár Anikó, Horváth Miklós és Békés Márton beszélgettek.

A „Hazatérnek… A magyar katona 1914-1918” című kötet kapcsán Tombáczné Végh Katalin, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatóhelyettese elmondta: első világháborús kiállításukat ismertető kötet célja az emberi sorsok bemutatása. Végh Katalin kiemelte, az volt a céljuk, hogy az egymással szemben álló katonák tragédiái mementóként álljanak az olvasó előtt.

A kötet a hadba vonulástól egészen a túlélő hazatéréséig kíséri végig a katonák hétköznapjait – és közel sem hétköznapi drámáit. Szabóné Bognár Anikó, a Kecskeméti Cifrapalota munkatársa elárulta, a kötetet magyar népdalok sorai köré szervezték, hiszen az első világháború volt az utolsó olyan háború, melyben a katonák ajkán még élt és gyarapodott ez a fajta dalkincs.

A „Megtizedelt évek” című tanulmánykötet egy 2014-ben megrendezett kecskeméti konferencia anyagát közli. Legfontosabb írásai a háború kitörését kísérő és követő idegőrlő esélylatolgatásról, a fronton szolgáló katonák lelki hányattatásairól, valamint a „nagy háború” elmúlt száz éves emlékezetéről szólnak.

Horváth Miklós hadtörténész szavaival élve: a centenáriumi időszakban megjelenő két kiadvány méltó emléket állít az első világháború 660 ezer magyar áldozatának.

A résztvevők kiemelték: az illusztrációkban gazdag köteteket a történelem iránt érdeklődő olvasók és a témával foglalkozó történész egyaránt haszonnal forgathatják. A kiadványok megjelenését és a kiállítást az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatta.

A 2015. május 14-én tartott rendezvény az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság, a XX. Század Intézet, a Habsburg Történeti Intézet, illetve a Kecskeméti Katona József Múzeum társszervezésében valósult meg. A beszélgetést Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója moderálta.