„Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz” – Eötvös-előadás a Várkert Bazárban

Robert Schuman fenti mondatát idézte köszöntőjében Gulyás Gergely a XXI. Század Intézet és a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényén. A PMA főigazgatója szerint a kontinens „olyan kihívások előtt áll, amelyek fényében nagyon is időszerű átértékelni a vallással kapcsolatos viszonyunkat, hiszen ezen most mindnyájunk jövője múlhat.”

Balog Zoltán református lelkész, az emberi erőforrások minisztere előadásában hangsúlyozta, Európát „a zsidó-keresztény hagyomány, a görög tudomány és filozófia, valamint a római jog hármas szimbiózisa tette egy hatalmas szellemi-kulturális egységgé, szellemi közösségé, s ezáltal erős hatalmi tényezővé.” A miniszter szerint ezek a közös, orientáló értékek teszik lehetővé, hogy örökségünk fennmaradjon, azonban a kontinens ebből a szempontból jelenleg nincs könnyű helyzetben: „Látjuk azt, hogy hogyan lehet, vagy hogyan nem lehet számon kérni törvényes rendet olyan embereken, amikből hiányzik ez a fajta meggyőződés; a migránsválságnak ez az egyik nagyon fontos tanulsága". Hozzátette: „a felelősségünk a migránsokért elsősorban az, hogy ne kelljen eljönniük hazájukból.”

Erdő Péter bíboros szerint nagy problémát jelent, hogy a fogyasztói társadalomra jellemző magatartás az ember vallási életében is megjelent: „Válogatunk nemcsak az áruk között egy szupermarketben, de a szolgáltatások, a vallások egyes elemei között is. Az ember kiemeli a különböző vallásokból azt, ami érzelmileg megérinti őt, de az egészet nem fogadja el.” Az „élményorientált" vallási tájékozódás szerinte nem ismer felekezeti határokat, de ugyanakkor „nem is kötelezi el magát egyetlen felekezet mellett”.

Erdő Péter úgy látja, ennek a következménye, hogy a mai ember szorong, sőt fél a jövőtől.

„A jó közérzet fenntartásának félelme miatt ma már a tartós emberi kapcsolatoktól is rettegünk” – fogalmazott a bíboros, aki szerint embertársainkkal kapcsolatos bizonytalanságunkban is a bennünk lakozó szilárd hit ereje lehet a megoldás.

A bíboros úgy vélte, a kommunikációs forradalom, az internet korában – az audiovizuális kultúra előretörésével – ismét növekszik a jelképek jelentősége. „A rövid jelenetsorokban megjeleníthető jézusi példabeszédek lehet, hogy ma érthetőbbek, mint az úgynevezett erkölcsi törvények” – hangsúlyozta Erdő Péter.

A XXI. Század Intézet és a Polgári Magyarországért Alapítvány által rendezett Eötvös-előadássorozat keretében tavaly Francesco Sisci sinológus előadását hallgathatta meg a közönség.