Közös múlt, közös jelen, közös jövő

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából bemutattuk 1956 cigány hőseiről készült, a 4-6-os villamos megállóiban látható plakátjainkat, valamint levetítettük a forradalom cigány hőseit bemutató kisfilmjeinket is.

Az április 8-i emléknapon Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, Schmidt Mária főigazgató, az 1956-os emlékév kormánybiztosa, Orsós Anna romológus és Porogi András, a Toldy Ferenc Gimnázium igazgatója ismertették az oktatási segédanyagként is használható, Ha szaladok, agyonlőnek ha megállok agyonvernek című kötetet.

Balog Zoltán elmondta: a romáknak és a nem romáknak meg kell ismerniük egymást ahhoz, ha azt akarjuk, hogy a magyarországi cigányok valódi részeseivé váljanak a magyar társadalomnak. „Fontos, hogy a gyermekeink mit tanulnak az iskolában, mert alapvetően ezen múlik, hogy a gyermekeink majd miként tudnak együtt élni” – fogalmazott. A miniszter kiemelte: 2002 óta része a nemzeti alaptantervnek a cigányság és benne a roma holokauszt története.

A miniszter hozzátette: „nem szabad beleragadni az áldozatszerepbe, hiszen nem az a cél, hogy áldozatiságban versenyre keljünk egymással, hanem, hogy olyan módon nézzünk szembe a történelmünkkel, hogy aztán együtt tudjunk tovább lépni, és együtt tudjunk sikeressé válni az országban.”

Orsós Anna romológus, egyetemi tanár elmondta: bár az utóbbi időben megkezdődött a hazai tankönyvek átdolgozása, de a cigányság történetéről még mindig igen kevés információt kapnak az iskolákban a diákok.

Porogi András iskolaigazgató kiemelte, hogy a könyv hasznos oktatási segédanyag a középiskolások számára, hiszen nem személytelenül, hanem hat roma fiatal történetein keresztül mutatatja be a cigány holokauszt megrázó történetét.

Főigazgatónk, Schmidt Mária, az 1956-os emlékév kormánybiztosa hozzátette: mindazok emlékét megőrizzük, akik velünk együtt küzdöttek, akik a magyar nemzet egyenrangú tagjaiként vettek részt 1956 forradalmában és szabadságharcában.

A rendezvény rövid összefoglalója: