Mi lesz veled, Európa?

A XXI. Század Intézet és a Terror Háza Múzeum Mi lesz veled, Európa? című kerekasztal-beszélgetésén a migrációs válságról beszélgettek a résztvevők.

A rendezvényen Schmidt Mária főigazgató, Mesterházy Attila parlamenti képviselő, Prőhle Gergely nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár, valamint Pető Péter, a Népszabadság főszerkesztő-helyettese vitázott egymással. A beszélgetést Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója vezette.

A vitaindítót Schmidt Mária Kopogatás nélkül című írása adta, amelyben honfoglaló „új telepesekként” ír az Európába érkező migránsokról. Mesterházy Attila erre reflektálva elmondta, a probléma súlyosságát többek között az is mutatja, hogy még az elnevezésekben sem tudunk egyezségre jutni. Az MSZP korábbi elnöke szerint fontos belátni, hogy az Európába érkezők nem homogén masszát jelentenek, hiszen „egyaránt vannak köztük menekültek és gazdasági bevándorlók is.”

A két kategóriát Prőhle Gergely szerint is el kell egymástól választani: „valóban akadnak segítségre szoruló és a nyugat-európai gazdaságot csupán kihasználni kívánó emberek.” Schmidt Mária kijelentette, komoly hiba nem észrevenni, hogy a bevándorlókat valójában a nyugati országok életszínvonala vonzza. „Ennek elérése persze legitim emberi vágy, ám a kérdés az, hogy mi hogyan reagálunk erre, vajon kötelesek vagyunk-e mindenki előtt megnyitni a kapuinkat?” Schmidt Mária hozzátette: a beáramló tömeg átvette az irányítást, immár „ők szabják a feltételeket.”

Pető Péter szerint a jelenlegi menekülthullám főleg a médiareprezentációt tekintve különbözik jelentősen a korábbiaktól: ma már szinte élőben, percről percre követjük az eseményeket. Ezzel kapcsolatban Schmidt Mária és Prőhle Gergely is megjegyezte: számos sajtóorgánum torzítja a migránsokkal kapcsolatos képet, hiszen a felvételeken kizárólag síró gyermekeiket tartó édesanyákat mutatnak. Pető Péter szerint ennek fonákjával is találkozhatunk, amikor számos jobboldali portál jó fizikumú, fiatal férfiakkal illusztrálja menekültekről szóló anyagait.

Pető hozzátette: a nemzetközi sajtó e téren gyakran inkorrekt Magyarországgal szemben: hazánk több esetben is indokolatlanul súlyos kritikákat kapott Nyugat-Európa felől, miközben például az „európai uniós farsangon Teréz anya-jelmezbe öltöző, ám valójában minden létező európai rendelkezést áthágó Horvátország” nem részesült komoly feddésben.

Schmidt Mária szerint is létfontosságú, hogy ellenőrizzük a határainkat, abban pedig, hogy ez teljesülni tudjon, a magyar hatóságok és a rendőrség eddig példásan járt el. „Felháborító, hogy egy ilyen helyzetben Ausztriától szolidaritás helyett csak kioktatást kapunk” – utalt Werner Faymann osztrák kancellár barátságtalan kijelentéseire a főigazgató.

A keresztény-muszlim együttélés nehézségeire vonatkozóan Mesterházy Attila úgy reagált, hogy „bár a törökök is itt voltak százötven évig, mégis túléltük, és néhány fürdőn, valamint minareten kívül semmi más nem maradt utánuk”. Prőhle szerint a török hódoltság korából semmiféle következtetést nem vonhatunk le a jelenre vonatkozóan. Mivel a keresztény-muszlim együttélés láthatóan már most problémákat okoz Nyugat-Európa egyes részein, így várhatóan ez lesz az elkövetkezendő évtizedek legnagyobb európai kihívása – tette hozzá.

Pető Péter szerint az Európa felé irányuló népvándorlásban nincs semmi meglepő, ugyanez zajlik Magyarországon belül is, kicsiben: „az emberek Borsodból a Dunántúlra költöznek, a Dunántúlról meg mondjuk Bécsbe.” Pető leszögezte: idehaza inkább az egyre nehezebb sorban élő és egyre nagyobb létszámú cigányság kérdéseivel kellene foglalkozni, nem a muszlim letelepedés Magyarországot alig érintő problémájával.

Schmidt Mária végezetül felhívta a figyelmet, az Európába érkező emberekkel lekezelően bánunk, ami óriási hiba. „Ezek az emberek, amellett, hogy hozzák a maguk kultúráját – és ragaszkodnak is hozzá – a Nyugatot is kitanulták és profin használják. Nemhogy nem vagyunk fölényben velük szemben, sok mindenben tanulhatunk tőlük” – fogalmazott.