A Szabadság tér ’89 című sorozatot díjazta a Terror Háza Múzeum

2017. május 16.

Az első alkalommal megrendezett Rendszerváltó Filmszemle keretében összesen tíz alkotást jutalmazott a zsűri. Múzeumunk 300 ezer forintos különdíját Kriskó László: Szabadság tér ’89 című sorozata kapta.

A Lakitelek Népfőiskola, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (Retörki), valamint a Dunaversitas Egyesület szervezésében meghirdetett filmszemlére negyven filmet neveztek, korkép, portré, film és társadalomtudomány, oral history/elbeszélt történelem kategóriákban. A Sára Sándor filmrendező elnökletével összeülő zsűri összesen tíz díjat osztott ki – köztük a Terror Háza Múzeum 300 ezer forintos különdíját.

Múzeumunk elismerését a Kriskó László által rendezett Szabadság tér ’89 című sorozat kapta. A nívós alkotás a fiatal generációk számára is érthető és izgalmas módon, napilapok, híradórészletek és dokumentumok segítségével mutatja be az 1989-es rendszerváltoztatás történetét.

A további díjazottak:

Az Országgyűlés elnökének 500 ezer forintos, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. 150 ezer forintos, a kiskunfélegyházi Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium 25 ezer forintos különdíja: „Sose akartam más lenni, mint katona” című film. Rendező: Wonke Rezső, Budapest.

A Magyar Művészeti Akadémia 250 ezer forintos, valamint az ECHO Televízió különdíja: „Belül kell felépíteni a házat” című film Rendező: Zajti Gábor, Érd.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának 250 ezer forintos, valamint a Heti Válasz különdíja: „Homo politicus – Für Lajos” című film. Rendezők: Csallóközi Zoltán és Hajdú Péter Mihály, Budapest.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának 250 ezer forintos különdíja: „Szétszakadt Magyarország” című film. Rendező: Huth Gergely, Budapest.

A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum 150 ezer forintos, a Petőfi Népe 50 ezer Ft-os, valamint a Lakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 25 ezer Ft-os különdíja: „Határon 1988–1989” című film. Rendező: Lukács Csaba, Budapest.

A Kairosz Kiadó 150 ezer forintos, valamint a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat különdíja: „Alámerülés és kibekkelés” című film. Rendező: Dér András, Budapest.

A Magyar Demokrata Szerkesztőségének 100 ezer forintos, a kiskunmajsai Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium 25 ezer forintos, valamint a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. különdíja: „Első lépések – végső beszélgetések” című film. Rendezők: Kéry Péter és Dr. Szilassy Géza, Nyíregyháza.

A Honvédelmi Minisztérium, valamint a Magyar Hírlap különdíja: „Kárpátalja – Szalóka” című film Rendező: Mankovits Tamás, Tiszaladány.

A Földművelésügyi Minisztérium különdíja: „Sose akartam más lenni, mint katona” című film. Rendező: Koós Ottó.

Forrás és fotó: magyarhirlap.hu