Múzeumok Éjszakája a Terror Háza Múzeumban

2017. június 8.

2017. június 24-én este hattól hajnali kettő óráig várjuk az érdeklődőket egy különleges hangulatú múzeumlátogatásra.

A látogatókat állandó kiállításunk mellett Rendhagyó történelemórákkal várjuk, melyeken az 1956-os forradalomról és szabadságharcról, annak hőseiről, a harcokat megörökítő fotósokról, illetve a forradalom leverését követő megtorlásról szóló előadásokat hallgathatnak meg. A „Múzeumok Éjszakája műtárgya” Gömbös László szobrászművész Smasszernő című alkotása.

Felhívjuk tisztelt látogatóink figyelmét, hogy június 24-én a múzeum nyitva tartása a kiállítóterek telítettsége esetén biztonsági okokból módosulhat. Az utolsó belépés ideje: éjjel 1 óra 30 perc.

 

Rendhagyó történelemóráink:

 

18:00   Szabó Ákos: Megtorlás 1956 – Hőseink

Az önfeláldozó „pesti srácok” legismertebb alakjainak, 1956-os szerepüknek, tragikus élettörténetüknek bemutatása. A kádári megtorlógépezet példátlan kegyetlenséggel sújtott le rájuk.

19:00   Balogh Gábor: Szabadságharcosok népe

Hogyan jutott el a magyar társadalom 1956-ig? A szabadságharcosok népe 11 évvel a második világháború után fegyvert fogott, hogy kivívja szabadságát és függetlenségét.

20:00   Markó György: Megtorlás – Hajsza a felkelők után

A második szovjet katonai beavatkozást követően megindult a felkelők utáni hajsza. Milyen módszereket alkalmazott az állambiztonság a felkelők azonosítása, elfogása, bíróság elé állítása során?

21:00   B. Varga Judit: Az Emlékév képei – A forradalom fotókrónikája

Kik fotózták az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseit? Mi lett a képek a sorsa? Hol vannak ma ezek a felvételek? Ezekre és hasonló kérdésekre válaszol az éjszakai fotótörténeti kalauz.

22:00   Békés Márton: A legfiatalabb hős – Mansfeld Péter (1941–1959)

Miután betöltötte 18. életévét, kivégezték. Egyetlen bűne az volt, hogy szerette a szabadságot és a szabadságharc leverése után a forradalom folytatását tervezte barátaival.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!