Az éjszaka műtárgya a Terror Háza Múzeumban

2017. június 21.

Tekintse meg Gömbös László, egykori Gulág-rab Smasszernő című alkotását! A bronz kisplasztikát a Múzeumok Éjszakáján állítjuk ki először múzeumunk épületében.

Gömbös László Smasszernő kisplasztikája 1963-ban készült el. A művészt édesapjával együtt 1944-ben az utcán fogták el és vitték több ezer sorstársával együtt rabszolgamunkára a Szovjetunióba. A 18 éves fiú a székesfehérvári gyűjtőtáborból a temesvári elosztóba került, onnan Azerbajdzsánba, ahol a bakui olajmezők új gigászi iparvárosát, Szumgaitot építette.

Gömbös László 1948 őszén térhetett haza a „malenkij robotból”. Jelen alkotását a Gulág-táborban tapasztaltak ihlették. A groteszk figura érzékletesen eleveníti meg a kommunista diktatúra társadalmi és egyéni torzulásait. A nőalakban művészi eleganciával megbúvó szarkasztikus szellemesség idézi meg a korszaknak tükröt állító legendás filmet: Bacsó Péter 1969-ben forgatott A tanú-ját. A Smasszernő szoknyája láttán Virág elvtárs sokat idézett megjegyzése juthat eszünkbe Gogolák elvtársnő szoknyájáról.

Múzeumunk 2017. február 7-én vásárolta meg a szobrászművész fiától a műtárgyat, amelyet most mutatunk meg először a nagyközönségnek.

Gömbös László több tucat köztéri szoborral és domborművel gazdagította hazánkat. Az Anya gyermekével című alkotását a Magyar Nemzeti Galéria őrzi.

Fotó: Dabasi András