A totalitárius diktatúrák áldozataira emlékezünk

2017. augusztus 22.

Augusztus 23-án, a Totalitárius Diktatúrák Áldozatainak Európai Emléknapján a nemzetiszocialista és kommunista diktatúrák áldozatainak emléke előtt hajtunk fejet.

Az emléknapi program 18.00 órakor kezdődik a Kossuth Lajos téren, ahol beszédet mond Kerényi Lajos piarista szerzetes, aki maga is megjárta a Gulágot. Az emlékezők innen a Cipők a Duna-parton emlékműhöz vonulnak, ahol virágot helyeznek el.

Az emlékmenet 18.45-kor indul a Terror Háza Múzeumhoz, ahol beszédet mond Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Hámori József akadémikus. Ezt követően, körülbelül 21.00 órakor filmvetítés kezdődik a Terror Háza Múzeumban. Bevezetőt mond: Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója.

Hetvennyolc évvel ezelőtt, 1939-ben ezen a napon kötött szövetséget egymással Adolf Hitler és Joszif Visszarionovics Sztálin. Ekkor írták alá a Molotov-Ribbentrop-paktumot, amely az ikerdiktatúrák között felosztotta Közép- és Kelet-Európát. Az Európai Unió igazságügyi miniszterei és államtitkárai 2011-ben nyilvánították hivatalos emléknappá augusztus 23-át.

A rendezvény célja a kommunizmus és a nácizmus áldozataira, kiemelten a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyokra és kényszermunkásokra való közös emlékezés.

Kérjük, hogy részvételi szándékát az infogulag@emet.gov.hu e-mail címen jelezze.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!