Óriási érdeklődés kísérte rendhagyó történelemóráinkat

2017. október 21.

Az ’56-os forradalom, illetve a kommunizmus történetének témakörében szervezett 20 rendhagyó történelemóránkon 4 nap alatt 50 diákcsoport, közel 1700 diák és pedagógus vett részt. A tanulók Székesfehérvárról, Debrecenből, Nagykátáról, Dunakesziről, Ceglédről, Makóról, Gyergyóból és budapesti általános- és középiskolákból érkeztek.

Az október 17–20. között tartott ingyenes, ismeretterjesztő előadásokon a Terror Háza múzeum történészei mutatták be a történelem iránt érdeklődő felsősöknek és gimnazistáknak az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseit, bűnöseit, illetve a kommunizmus szempontjából sorsfordítónak számító 1917-es év eseményeit.

A történelemórákon olyan témákat jártak körbe az előadók, mint például az ’56-os forradalom erdélyi vonatkozásai, a forradalmat követő megtorlás és a koncepciós perek mechanizmusai, az antikommunista hősök bemutatása, a deportálások és kitelepítések, valamint Kádár János tettei és történelmi szerepe.

Az előadások között a diákok kísérőtanáraikkal együtt megtekinthették Varga Csaba fotóművész 56 Múlt és Jelen – Képes időutazás című könyvének fotóiból készült időszaki kiállításunkat, amely 2017. november 5-ig látható a Terror Háza Múzeumban.