Karácsonyi könyvvásár a múzeumban

2017. november 27.

Hagyományosan idén is karácsonyi könyvakciót tartunk a Terror Háza Múzeumban, ahol a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kiadványai december 1. és 31. között 50 százalékos kedvezménnyel vásárolhatók meg a könyvesboltban.

Korábbi kiadványaink közül kiemelten ajánljuk az olvasók figyelmébe Schmidt Mária Veszélyzónában – szerepek, játszmák, esélyek című könyvét. A Terror Háza Múzeum főigazgatója könyvében a mindennapokat érintő legújabbkori kihívásokkal állítja szembe, majd közös gondolkodásra ösztökéli az olvasókat.

A Schmidt Mária szerkesztésében megjelent Az egyesítés kancellárja című kötet Helmut Kohl 85. születésnapjának tiszteletére 2015-ben tartott budapesti tanácskozás felszólalásait adja közre. Helmut Kohl korunk egyik legműveltebb és legszélesebb látókörrel rendelkező államférfija volt. Nem csupán a német egység megteremtőjeként alkotott maradandót, de sokat tett a kettéosztott Európa újraegyesítéséért is. Kohl kancellár hitt az Európa ízét és kulturális sűrűségét adó nemzeti identitások megőrzésének fontosságában. Úgy őrizte meg rajna-pfalzi kötődéseit, hogy közben ízig-vérig német maradt, és úgy volt német, hogy közben kevesen voltak európaiabbak nála.

Szintén kiemelten ajánljuk Gerő András, a Habsburg Történeti Intézet igazgatójának tavaly megjelent Ferenc József és a magyarok című könyvét, amelyben a szerző a 101 éve elhunyt uralkodó magyarokhoz fűződő kapcsolatát elemzi és a múltidézés során számos – eddig jobbára ismeretlen – anekdotát elevenít fel.

A Bernhard Vogel – Günther Nonnenmacher szerzőpáros nevéhez fűződő Légy bátor, polgár! című kiadvány az egyik legnépszerűbb német politikus és az ország egyik legbefolyásosabb újságírója beszélgetését tartalmazza, „egy sokak számára egyre áttekinthetetlenebb helyzetben”. A két szerző tükröt tart demokráciánk elé, továbbadják tapasztalataikat, gondolkodásra ösztönöznek, de bátorítanak is. Végeredményben a polgárokon múlik minden, az ő bátorságukon, hogy tájékozódjanak, gondolkodjanak, és közösen alakítsák a jövőjüket.

A Szabadság/Harcosok című kötet a Commentary, patinás amerikai neokonzervatív folyóirat legkiválóbb cikkeit vonultatja fel a hidegháború időszakából. A kiadványban található írásokat Joshua Muravchik a Commentary állandó szerzője gyűjtötte csokorba. A könyvet szerkesztette: Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója.

A közalapítványunk kiadásában megjelent, kedvezményesen megvásárolható könyveket a mellékelt táblázat tartalmazza.