Legújabb műtárgyrestaurálások a Terror Háza Múzeumban

2018. január 10.

A közel 16 éve megnyílt Terror Háza Múzeum az eltelt bő másfél évtized alatt mára több mint 5000 egyedileg beleltározott tárggyal és másfélezer eredeti, forrásértékű fényképpel rendelkezik. Állapotuk és állaguk megőrzéséről kötelességünk gondoskodni. Ezért legutóbb az NKA-hoz pályáztunk 29 forrásértékű dokumentum restaurálására, és a Közgyűjteményi Kollégium döntése alapján kapott 500.000 forint támogatásból 18 papír alapú műtárgy helyreállítását végeztettük el.

A restaurálásra kiválasztott dokumentumok mind pótolhatatlan forrásai múltunknak. Ezek a különböző táborokban, hadifogságban keletkezett jegyzetek, versek. A papírhordozók, amelyekre készültek, és a körülmények, ahol és ahogy készültek miatt már a keletkezésük idején is gyenge minőségűek voltak. Az évtizedek során titokban történt őrzésük, vagy éppen elkallódásuk okán sok esetben penészes pincéből, beázott padlásról kerültek elő. Mostanra nem csupán a papír alap vékonyodott el, savasodott, hanem az írás is megkopott, nehezen olvashatóvá vált rajtuk.

Kiemelendően fontos műtárgynak tartjuk az Országház tetején egykor állt vörös csillag elhelyezési tervdokumentációját, ezért szintén száraz tisztítással helyreállíttattuk és párásítással nedvesített szívópapírok között, fokozatosan növelt súlyozás mellett kisimíttattuk.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásából a műtárgyak állapotát minden szempontból stabilizáltuk, kiállításra és biztonságos tárolásra alkalmas állapotba hoztuk. Mivel az ilyen jellegű műtárgyak állapota nagyban hozzájárul hitelességükhöz, az esztétikai beavatkozásokkal óvatosan bántunk.