Személyes történetek a kommunizmus idejéből

2018. március 01.
Múzeumunkban február 26-án rendhagyó tárlatvezetéssel folytatódtak a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjához kötődő megemlékezések. A program keretében ismert emberek meséltek személyes történeteket a kommunista diktatúra idejéből.

A tárlatvezetést olyan hazai hírességek részvételével tartották, mint Nagy Feró rockzenész, Sipos Dávid Günther és Rókusfalvy Lili, a Petőfi Rádió műsorvezetői, Balázs Péter színművész, Benkő László zenész, az Omega zenekar billentyűse, Keresztes Ildikó énekesnő, Jeszenszky Zsolt zeneipari szakember, Megadja Gábor eszmetörténész, Zámbori Soma színész, Ugron Zsolna írónő, Kárpáti György és Kiss Gergő olimpiai bajnok vízilabdázó, valamint Deutsch Tamás politikus, Európai Parlamenti képviselő.

Nagy Feró az állandó kiállítás megtekintése után arról beszélt, nagyon nehéz érzékeltetni a fiatalokkal, hogy „ez nem egy múzeum, hanem ez tulajdonképpen a valóság”. Hozzátette, látni a diákokon, hogy nem is akarják elhinni, hogy amit láttak, az megtörtént.

Sipos Dávid Günther kiemelte, fontos, hogy az ember saját szemével láthassa, milyen körülmények voltak, akár az Andrássy út 60-ban, akár Recsken, vagy bármely más helyszínen, mind a nyilas uralom idején, mind az azt követő időszakban.

„Borzasztó abba belegondolni, hogy itt pár évtizeddel ezelőtt milyen megtorlásoknak és milyen üldözésnek voltak kitéve emberek, csak azért mert máshogy gondolkodtak vagy csak azért mert gondolkodtak és nem úgy cselekedtek, mint ahogy elvárták volna tőlük.” – fogalmazott a Petőfi Rádió műsorvezetője.

Balázs Péter elmondta, korábban többször is volt már a Terror Háza Múzeumban, és minden alkalommal megrendülten nézte végig a kiállítást. „Nem azt mondom, hogy ez egy olyan élmény, amit minden hónapban át kéne élnünk, de aki egyszer eljön, az biztos, hogy nem felejti el. Ez egy csodálatos összeállítás a maga fájdalmas valóságában és történelmi hitelességében.” – véleményezte a látottakat a színművész.

Jeszenszky Zsolt a tárlatvezetést követően elmondta, azt próbálta a diákoknak elmagyarázni, hogy amellett, hogy ez csak történelem, nagyon fontos, hogy mindannyian értékeljük azt a szabadságot és jólétet, amiben élhetünk.

© Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány – Minden jog fenntartva!