Bélyegsorozat 1956 cigány hőseiről

2018. március 31.

A Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész alkotásait ábrázoló, a Magyar Posta által kibocsájtott bélyegeket a Nemzetközi Roma Nap alkalmából április 6-án mutatjuk be a Terror Háza Múzeumban. Az eseményen köszöntőt mond Schmidt Mária, múzeumunk főigazgatója, valamint Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Az Elekes Attila tervezte bélyegeken tíz, a magyar szabadságért küzdő roma szabadságharcos hős, Hrozova Erzsébet, Csányi Sándor és Dilinkó Gábor, Cziffra György, Fátyol István, Dandos Gyula, „Kócos”, Kolompár Mátyás, Kóté Sörös József és Strausz Károly alakja jelenik meg.

A bélyegsorozat április 6-i bemutatóján Schmidt Mária és Balog Zoltán mellett Szentandrássy István is felszólal majd. Közreműködik Lakatos Mónika és a Romengo. (A rendezvényen a sajtórészvétel regisztrációhoz kötött, csak névre szóló meghívóval lehetséges. Az eseményt online közvetítjük a terrorhaza.hu oldalon.)

A Nemzetközi Roma Nap ünnepét hivatalosan 1990-ben alapították, a roma képviselők első nagy, 1971-es nemzetközi találkozójának emlékére.