Új ’56-os fényképek a Terror Háza Múzeum honlapján

2018. június 22.

A Terror Háza Múzeum a fotógyűjteményében őrzött, 1956-os forradalom és szabadságharc alatt készült felvételekből több mint 400 darabos válogatást tesz közzé a világhálón a Múzeumok Éjszakájára időzítve. A képek jelentős része teljesen új gyűjtés; a 2016-os Emlékév során, illetve azt követően került múzeumunkba.

A fényképeket többek között a Kobra néven a VIII. kerületi Pál utcában harcoló pesti srác, utolsó éves villamosmérnök hallgató, Balassa Imre készítette, illetve Döme István, Purgát Piroska, Radics Ferenc és a Bakáts tér környékén lakó fiatal orvos, Zalay László. Az 1956-ban szintén még fiatal, Képzőművészeti Főiskolás Kádár József (később Joseph Kadar néven Párizsban híressé vált festő, grafikus, fotóművész) 2017-ben megvásárolt egyedi felvételeit is közöljük. Ahogy sok más ismeretlen civil fényképező – járókelő elkapott pillanatképeit is.

 

Természetes, hogy válogatásunkban az utca emberének felvételei teszik ki a nagyobb mennyiséget, amelyek ugyanolyan kordokumentumok, mint a professzionális fotósok képei. A hősies küzdelem emblematikus helyszínei, a Corvin köz, az Üllői út, a József körút mellett a hétköznapi élet megszokott dolgai is megelevenednek a képeken, így a csemegebolt előtt álló vagy éppen a romos utcákon igyekvő emberek arcai.

A nyitóoldal ajánlatában jelenleg Joseph Kadar fotóiból és ritkán látott színes felvételek közül válogattunk. A 2015. február 3-án elhunyt egykori pesti srác, Pál utcai fiú 32 darab képéből is itt adunk ízelítőt.

A fényképek meghatározásakor a minél pontosabb dátumok és helyszínek, képi tartalmak beazonosítása mellett elvégeztük a hazai közgyűjteményekben és egyéb fotóadatbázisokban fellelhető ’56-os felvételekkel történt összevetést is. Ennek során derült ki például, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum Fényképtára is őriz Kobrától, Balassa Imrétől képeket, illetve hogy a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményében van három tucatnyi eredeti negatív, melyek vintázskópiái a Terror Háza Múzeumban találhatók.

A Terror Háza Múzeum missziójának tartja, hogy a forradalom és szabadságharc történetei, helyszínei és arcai képi emlékek formájában is fennmaradjanak, ezért kérjük Önöket, hogy a családi albumokban, hagyatékokban fellelhető fotókat bízzák intézményünkre, keressenek bennünket a info@terrorhazafoto.hu címen.

www.terrorhazafoto.hu

Bővebb információ:

B.Varga Judit, történész-muzeológus
bvarga.judit@terrorhaza.hu+36 70 374 2082