„A pesti srácok a márciusi ifjak örökösei”

2016. március 02.
A Terror Háza Múzeum előtt nyitott új időszaki kiállítás kapcsán Baczoni Dorottya, a Terror Háza Múzeum történésze nyilatkozott a Katolikus Rádióban.

2016. február 22-én 1956 – A szabadságért és a függetlenségért címmel új időszaki kiállítás nyitott az Andrássy út Terror Háza Múzeum előtti utcafrontján. Baczoni Dorottya elmondta, a tárlat középpontjába nem véletlenül kerültek a pesti srácok, hiszen „ezek a fiatalok vívták ki a forradalom győzelmét.” Hozzátette: „Az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulója számunkra kiemelkedően fontos történelmi esemény, amely újabb lehetőséget ad arra, hogy megfelelő tisztelettel és büszkeséggel emlékezzünk hőseinkre.”

„Az ’56-os pesti srácok tulajdonképpen az 1848-as márciusi ifjak örökösei, akik bátor kiállásukkal egy világpolitikai jelentőségű forradalmat robbantottak ki. Méltó példaképek lehetnek a mai fiatal generáció előtt. Fontos, hogy beszéljünk 1956 hőseiről, annál is inkább, hiszen a forradalom – és így a pesti srácok témája is – évtizedeken át tabunak számított. Baczoni Dorottya elmondta: „a pesti srácok közül sokan még november 4-e után, a hatalmas túlerővel szemben is képesek voltak kitartani.”

A Terror Háza Múzeum történésze a kiállítás kapcsán elárulta, nem a véletlen műve, hogy a tárlat a múzeum előtti utcafronton kapott helyet: „ahogy a pesti srácok az utcán vívták meg a forradalmat, úgy mi is kivittük ezt a tárlatot a szabadtérre. Ez azért is jó, mert így a kiállítás mindenki számára elérhető, ingyenesen megtekinthető. Mivel a kiállított tablók angol nyelven is feliratozva vannak, bízunk benne, hogy minél több turista és külföldi is megismerkedik az '56-os forradalom és szabadságharc történetével és az abban résztvevő hősökkel.

Baczoni Dorottya végezetül elmondta: a kiállításon sok eddig még nem látott, magángyűjtőtől kapott felvétel látható, ami elősegítheti az 1956-os emlékév azon törekvését, hogy a forradalom minél több hőse és áldozata beazonosíthatóvá váljon.

 

© Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány – Minden jog fenntartva!