Legyünk büszkék ’56-ra!

2016. március 18.
Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója a Kossuth Rádióban beszélt az 1956-os emlékév céljáról és pályázatairól.

A Terror Háza Múzeum programigazgatója az ’56-os emlékév pályázatai kapcsán elmondta, a jelentkezési lehetőség mindenki előtt nyitva áll.

„Azt gondolom, hogy ezek a pályázatok valóban minden civil szervezetnek, kulturális háttérintézménynek, színháznak, egyháznak, közösségnek és persze a magánembereknek is lehetőséget biztosítanak arra, hogy kitalálják, hogyan szeretnének megemlékezni 1956-ról. A pályázatokkal a fiatalok körében igen népszerű – igazi hungarikumoknak számító – romkocsmákat is meg kívánjuk szólítani. Ők különböző ’56-os programok, dekorációk megalkotására pályázhatnak.”

A Terror Háza Múzeum programigazgatója elmondta, a részletes pályázati felhívások a magyarforradalom1956 oldalon olvashatók.

Tallai Gábor az ’56-os emlékév célkitűzései között beszélt az úgynevezett emlékpontok létrehozásáról.

„Minden közösségnek megvannak azok a hősei, akiket a nagyvilág nem ismerhet. Hogy egy konkrét példát említsek, Áder János államfő nemrégiben Békéssámsonban nyitotta meg az 1956-os emlékévet. Ebben a kis Békés megyei faluban a Terror Háza Múzeum egy olyan emlékhelyet épített Szabadság Háza néven, amely húsz olyan fiatal élettörténetét mutatja be, akik az ötvenes években négy éven át röplapoztak, és akiket csak nagyon-nagyon komoly nyomozás és beépített ügynök segítségével sikerült leleplezni. Sok ilyen hős van az országban, akiket fel kell fedeznünk. Erre remek lehetőség az emlékpontok létrehozása, amely a pályázatok révén most minden település számára adott.”

A Terror Háza Múzeum programigazgatója leszögezte, az 1956-os magyar forradalom egy kisebbfajta csoda volt, ahol történelmünk során páratlan módon sikerült elérnünk a világpolitika ingerküszöbét. Hozzátette: kötelességünk, hogy a hatvanadik évfordulón – az ötvenedikkel ellentétben – méltó módon emlékezzünk a forradalmi eseményekre.

A Kossuth Rádió 180 perc című adásának teljes felvétele ide kattintva érhető el.

© Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány – Minden jog fenntartva!