A kommunizmus hatalomra jutását és következményeit mutatja be egy kiállítás Bodajkon

2024. február 16.

Február 15-én egy előadással egybekötött kiállítás megnyitót tartottak a Bodajki Művelődési Házban. Az eseményen a Terror Háza Múzeum történésze, László Bernadett beszélt telt ház előtt, a kommunizmus térhódításáról, politikai csatározásokról és a magyar deportáltak százezreiről. A Terror Háza Múzeum „Házhoz megy a múzeum” című országjáró körútja ezúttal Bodajkon horgonyzott le pár napra. A kiállítás maga a művelődési ház büfétermében látható, ám a megnyitó estéjén egy előadást is szerveztek, melyen László Bernadett, a Terror Háza Múzeum történésze tartott rendhagyó történelemórát.

A vándorkiállítás a kommunizmus áldozatainak emléknapja kapcsán készült, a Terror Háza a Múzeum gondozásában, és a szovjet gulág táborok történetét meséli el. Szóba került a kisgazdapárti Kovács Béla életútja is, aki az ország legnépszerűbb politikusa volt 1945-től egészen az 1947 február 25-én történt eseményekig, amikor is a szovjetek letartóztatták és börtönbe vetették. Ennek az eseménynek és az ő személyének kapcsán tartjuk minden évben február 25-én a kommunizmus áldozatainak emléknapját.

Felmerült a kérdés, hogy miért települ ki vidéki helyszínekre a Terror Háza Múzeum, illetve hogy milyen a fogadtatása az ilyen kiállításoknak és előadásoknak vidéken?

b01ee280e9a042078cdf261268889611

– Én személyesen is kaptam olyan visszajelzést vidéki ismerőseimtől, hogy jó lenne hogyha nem kéne Budapestig eljönni egy kis kultúráért, némi történelemért. Tekintettel arra, hogy a Terror Háza Múzeumnak nemcsak ezzel, hanem az 1956-os forradalom és szabadságharccal kapcsolatosan is van ilyen vándorkiállítása, így arra gondoltunk, hogy a Házhoz megy a múzeum projektünkkel megpróbáljuk közelebb vinni, könnyebben elérhetővé tenni a magyar történelmet, és nem csak a diákoknak, hanem mindenki számára, aki érdeklődik a téma iránt. A fogadtatással kapcsolatban azt tudom mondani, hogy eddig mindenhol nagy volt az érdeklődés, úgy a diákok mint a helyi idősebb lakosok részéről – fogalmazott László Bernadett.

A csütörtök esti megnyitó és előadás teltházat hozott és nemcsak idősebbek számára volt vonzó program, hanem a középkorúak és meglepően sok, akár alsó tagozatos általános iskolás számára is. Amikor az előadás véget ért, friss pogácsa és forró tea segített elmélyíteni a sok szellemi táplálékot. Aki nem látta, hónap végéig megnézheti a kiállítást az intézmény nyitvatartási idejében, illetve előre egyeztetve akár a muvelodesszervezo@bodajk.hu elérhetőségen.


Forrás: feol.hu
Szerző: Palocsai Jenő

© Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány – Minden jog fenntartva!