Hírek

Hőseink – Szentandrássy István festményei

Hőseink / Our Heroes – Cigány szabadságharcosok 1956 címmel nyílik időszaki kiállítás Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész képeiből a Terror Háza Múzeumban. A tárlat az utolsó adventi hétvégétől, 2019. december 21-től látogatható 2020. január 19-éig.

2019. december 20.

Az első hazugságok – Röplap a „felszabadított magyar lakossághoz”

A Vörös Hadsereg parancsnoksága által kiadott felhívás a Terror Háza Múzeum 2012.6.7-es leltári számon bejegyzett műtárgya. A dokumentum felszólítja a szovjetek által ellenőrzött területeken élőket, hogy pontosan teljesítsék a hadparancsnokság utasításait, segítsék a szovjet csapatokat és végezzék a munkájukat.

2019. december 20.

Betonfüggöny az Andrássy úton

Kevesen tudják, hogy 56 évvel ezelőtt, 1963. december 17-én nyitották meg először a berlini falat. A nyugatiak hivatalosan rokonlátogatás céljára kiadott engedély birtokában kereshették fel a keleti szektort, azonban az NDK hatóságai igyekeztek ezek megszerzése elé a lehető legtöbb bürokratikus akadályt gördíteni. A határátlépés igénylésének lehetősége sem volt hosszú életű, hiszen 1964. január 6-án már megszüntették ezt, és a fal ismét áthághatatlanul állt a német családok közé. De miért került Európa egyik legnagyobb városának közepére egy vasbeton határzár?

2019. december 17.

A rendszerváltoztatókra emlékezünk

A 30 éve szabadon emlékévhez kapcsolódóan a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kezdeményezésére a Magyar Posta Elekes Attila André tervei alapján nyolc bélyegből álló alkalmi bélyegkisívet bocsát ki, melyeket 2019. december 16-án mutattak be a Terror Háza Múzeumban. A bélyegekkel a rendszerváltoztatás folyamatában jelentős szerepet vállaló magyar közéleti szereplőkről emlékeznek meg.

2019. december 16.

Roger Scruton: Futóbolondok, csalók, agitátorok – Az újbaloldal gondolkodói

Roger Scruton egyetemi karrierjével fizetett azért a könyvért, amit most a kezében tarthat az olvasó. A filozófus saját bőrén tapasztalta meg a nyolcvanas években, mit jelent a kirekesztés, az ellehetetlenítés, a véleményterror, a cenzúra: miután a Thinkers of the New Left (1985) című művében alapos, kritikai elemzését adta a kortárs újbaloldali gondolkodók munkásságának, kiadóját nyomás alá helyezték, könyveit leszedték a boltok polcairól, és Scrutonnak távoznia kellett az egyetemi katedráról is.

2019. december 12.