Hírek

Betonfüggöny az Andrássy úton

Kevesen tudják, hogy 56 évvel ezelőtt, 1963. december 17-én nyitották meg először a berlini falat. A nyugatiak hivatalosan rokonlátogatás céljára kiadott engedély birtokában kereshették fel a keleti szektort, azonban az NDK hatóságai igyekeztek ezek megszerzése elé a lehető legtöbb bürokratikus akadályt gördíteni. A határátlépés igénylésének lehetősége sem volt hosszú életű, hiszen 1964. január 6-án már megszüntették ezt, és a fal ismét áthághatatlanul állt a német családok közé. De miért került Európa egyik legnagyobb városának közepére egy vasbeton határzár?

2019. december 17.

A rendszerváltoztatókra emlékezünk

A 30 éve szabadon emlékévhez kapcsolódóan a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kezdeményezésére a Magyar Posta Elekes Attila André tervei alapján nyolc bélyegből álló alkalmi bélyegkisívet bocsát ki, melyeket 2019. december 16-án mutattak be a Terror Háza Múzeumban. A bélyegekkel a rendszerváltoztatás folyamatában jelentős szerepet vállaló magyar közéleti szereplőkről emlékeznek meg.

2019. december 16.

Roger Scruton: Futóbolondok, csalók, agitátorok – Az újbaloldal gondolkodói

Roger Scruton egyetemi karrierjével fizetett azért a könyvért, amit most a kezében tarthat az olvasó. A filozófus saját bőrén tapasztalta meg a nyolcvanas években, mit jelent a kirekesztés, az ellehetetlenítés, a véleményterror, a cenzúra: miután a Thinkers of the New Left (1985) című művében alapos, kritikai elemzését adta a kortárs újbaloldali gondolkodók munkásságának, kiadóját nyomás alá helyezték, könyveit leszedték a boltok polcairól, és Scrutonnak távoznia kellett az egyetemi katedráról is.

2019. december 12.

Budapest, a szabadságunk fővárosa

Nap mint nap sétálunk Budapest utcáin, miközben gyakran észre sem vesszük, milyen fontos történelmi események helyszínei felé visz bennünket utunk. Budapest belvárosának házain mind a mai napig ott vannak a világháború és az 1956-os forradalom és szabadságharc nyomai, melyek lépten-nyomon arra emlékeztetnek bennünket, hogy ez a város mindig is élni akart, mindig vágyott a szabadságra. Békés Márton, Gyarmati István és Takács Tamás Péter most megjelent, Budapest Hegei című kötete arra késztet minket, fedezzük fel ezeket a történelmi helyszíneket és egy kicsit éljük át mi is a szabadságért küzdő honfitársaink történetét.

2019. december 6.

Lezsák Sándor és Szájer József kapta idén a Petőfi-díjat

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Szájer József európai parlamenti képviselő kapta idén a Petőfi-díjat. A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és a Mol-csoport kitüntetését december 2-án adták át a Terror Háza Múzeumban.

2019. december 3.