Hírek

Karácsonyi könyvvásár 2019

December 1. és 31. között karácsonyi könyvakciót tartunk a Terror Háza Múzeumban. A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kiadványai 50 %-os kedvezménnyel vásárolhatók meg a múzeum könyvesboltjában.

2019. december 2.

Útra kelt szabadság – A Terror Háza Múzeum vándorkiállítása Brüsszelben

Mely nemzet nem ápolja történelmét, nem tiszteli hőseit, nem emlékezik meg méltó és dicső módon múltjáról, és elődjeinek szabadságküzdelméről, annak nincs jelene; és a jövője is végleg veszélybe kerül – hallhattuk Brüsszelben, a „30 éve szabadon” című tárlaton, a Terror Háza Múzeum vándorkiállításán, amelyen Nagy Ervin filozófus, a XXI. Század Intézet kutatója képviselte a létesítményt.

2019. december 2.

Ünnepi nyitva tartásunk

Múzeumunk a karácsonyi és újévi időszakban az alábbi rendhagyó nyitvatartással vár minden látogatót.

2019. november 28.

Az eredeti levél Rákosinak – Dr. Alapy Gyula hagyatéka a Terror Háza Múzeumban

Rákosi Mátyás főügyésze 1956. november 23-án, saját meghatározása szerint „technikai okokból” a Szovjetunióba távozott. A forradalom napjaiban megverték, az elszenvedett bántalmazások után a bal térdében kisebb rokkantság maradt vissza, hosszabb járásra többé nem volt alkalmas. Ez is szerepel abban az unikális hagyatékban, amellyel gyarapodott gyűjteményünk, s amely a hazai történeti kutatás szempontjából hiánypótló, forrásértéke meghatározó.

2019. november 22.

Nők a kommunista rendszer megdöntésében

A budapesti Lengyel Intézet és a Terror Háza Múzeum közös konferenciasorozatot indított, amelynek első előadását november 20-án tartották meg Anna Walentynowitz, a Szolidaritás Anyja címmel. Az eseményen múzeumunk történésze, Hollósy Katalin Slachta Margitról tartott előadást. Az előadókat Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója és Joanna Urbańska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója köszöntötte.

2019. november 22.