Hírek

Lovas Miklós recenziója Tőkéczki László könyvéről

Vannak egyéniségek, akik meghatározzák korukat. Tudás és karizmatikus fellépés döntő befolyásolási képességgé egyesül bennük. Ezek az emberek mutatnak nekünk irányt, alkotnak számunkra struktúrát, ők írják a történelmünket.

2020. március 12.

ÉVFORDULÓK – MŰTÁRGYAK – Acélember műselyemből

„Szívbe markoló fájdalom, kisírt szemek kísérik a lesújtó hírt mindenfelé, amerre csak ember él. Sztálinunk szíve megszűnt dobogni. Sztálin meghalt.” – szólt a filmhíradó tudósítása 1953. március 5-én. A központilag elrendelt gyászban mindenkinek részt kellett vennie és ki kellett fejeznie szomorúságát; sok munkahelyen pedig – mintegy felajánlásul a halott vezetőnek – fogadalmakat követeltek a még hatékonyabb munkavégzésre, a többlettermelésre, a tervek túlteljesítéseire vonatkozóan. A „népek nagy tanítójának” nevezett diktátor halálában is tovább kínozta a kommunista tömb lakóit.

2020. március 5.

Országos érdeklődés kísérte rendhagyó történelemóráinkat

Idén csaknem ezerötszáz diák vett részt öt nap alatt az Elmondjuk, hogy tudd! elnevezésű rendhagyó történelemórákon a Terror Háza Múzeumban. A tanulók az egész országból, valamint budapesti általános- és középiskolákból érkeztek.

2020. február 28.

A bohém zseni – könyv jelenik meg Gróf Andrássy Gyula szellemi-politikai arcéléről

A hamarosan kapható kiadványt a 2018-ban elhunyt Tőkéczki László, Széchenyi-díjas történész írta.

2020. február 28.

„A világ legjobb dolga magyarnak lenni” – Elhunyt Szentandrássy István

Hatvankét éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt Szentandrássy István roma származású Kossuth-díjas festőművész. A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány hálával emlékezik vissza a művészre, aki szívhez szóló festményeivel sajátos színvilággal ábrázolta a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait, munkásságával járulva hozzá a hazai cigány kultúra megőrzéséhez és széles körű megismertetéséhez.

2020. február 27.