Hírek

Nyilasok és ávósok, mint bérlők

Egy városi legenda tisztázása, avagy fizetett-e a nyilasok mozgalma és a politikai rendőrség az Andrássy út 60. használatáért? Máthé Áron történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága alelnökének írása.

2023. július 6.

Korrajz – A diktatúra szobrai

A köztéri szobrok ledöntése és az új, marxista ihletettségű emlékművek felállítása jelezte 1945-öt követően a kommunista hatalomátvétel bekövetkezését a közterületeken. A Terror Háza Múzeum Korrajz című podcastsorozatának legújabb műsorában ezúttal a kommunista diktatúra alatt állított köztéri alkotások kerültek górcső alá. Farkas Sebestyén, a múzeum történésze Szerencsés Károly történésszel, az ELTE egyetemi docensével beszélgetett.

2023. június 29.

Rendhagyó történelemórák és tárlatvezetések a Múzeumok Éjszakáján

Június 24-én, az idei Múzeumok Éjszakáján 18.00 órától 02.00 óráig várjuk az érdeklődőket a Terror Háza Múzeumba. A látogatók megtekinthetik állandó tárlatunkat, részt vehetnek az igazi hősökről és a kommunista diktatúra valódi történetéről szóló rendhagyó történelemóráinkon és tárlatvezetéseinken is, ahol megismerhetik Slachta Margit szerzetesnővér, az első magyar női parlamenti képviselő élettörténetét. Akik ellátogatnak hozzánk, ez alkalommal megtekinthetik a Magyarországról utolsóként távozó szovjet katona-tiszt, Viktor Silov díszegyenruháját is.

2023. június 13.

Új kiadványaink és programjaink a 94. Ünnepi Könyvhéten

Négy egyedülálló kötettel jelentkezik az idei Ünnepi Könyvhéten a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány. Ajánlott könyveink válaszokat adnak az egyes hazai, globális politikai és társadalomtudományi kérdésekre, illetve segítségükkel az amerikai külpolitika és a magyar irodalomtörténet egy-egy különös időszakába is betekintést nyerhetnek az olvasók.

2023. június 2.

Viszlát, Lenin! – Történelmi magánügyek

Május 31-én Keleti Márton Történelmi magánügyek című játékfilmjével folytatódott a Terror Háza Múzeum és a Kommunizmuskutató Intézet, Viszlát, Lenin! című rendez-vénysorozata. A vetítést megelőzően Balogh Gábor a Terror Háza Múzeum vezető történésze beszélgetett Ugron Zsolna József Attila-díjas íróval, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatójával.

2023. június 2.