Hírek

ÉVFORDULÓK – MŰTÁRGYAK – Dunapenteléből Sztálinváros

„Sztálinváros! Ha ezt a szót halljuk, ötéves tervünk leghatalmasabb alkotására gondolunk: az épülő szocialista városra és a Vasműre” – kezdi meg lelkes ismertetését az Így épült Sztálinváros című, 1952-ben kiadott diafilm. A propagandacélokra készített alkotás egyoldalúan mutatja be a frissen tervezett iparvárost: miközben kiemeli az építkezés gyorsaságát és a gépesítettség mértékét, elhallgatja, hogy az erőltetett „rohammunka” milyen tervezési és kivitelezési hibákkal bosszulta meg magát.

2020. április 30.

ÉVFORDULÓK – MŰTÁRGYAK – Repatriálás Svédországban

A Terror Háza Múzeum a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából ismét egy, legújabb gyűjtéseinek egyikéből származó műtárgyat mutat be, mely az évfordulóhoz kapcsolódik. Intézményünk 2018 nyarán vásárlás útján igen érdekes relikviák birtokába jutott. A többségében papír alapú, vagyis dokumentumokból álló együttes a magyarországi vészkorszakot és az azt megelőző, a zsidóság fokozatos jogfosztását bemutató anyag, melyek segítségével nemcsak bizonyos személyek, hanem egy-egy család teljes huszadik századi története rekonstruálható.

2020. április 16.

ÉVFORDULÓK – MŰTÁRGYAK – Senkise plakátja

Harminc évvel ezelőtt, a rendszerváltoztatás utáni első szabad választás kampányában vált ikonikussá a Magyar Demokrata Fórum, a később győztes politikai közösség plakátja: a Tovarisi konyec. A több méretben is készített grafikáért sorban álltak a Magyarországot éppen elhagyó szovjet tisztek és katonák, a lakosság pedig pártállástól függetlenül érezte azt az iróniát, ami a sok helyen díszelgő falragaszokról csak úgy sugárzott: az évtizedeken át kötelező orosz nyelvtanulás meghozta a gyümölcsét.

2020. március 25.

Tanulj otthon! – online oktatási anyagokkal segít a Terror Háza Múzeum

A Terror Háza Múzeum és társintézményei az elkövetkező hetekben számos szakmai előadással és más ismeretterjesztő anyaggal járulnak hozzá ahhoz, hogy a diákok számára az otthoni tanulás hatékony, de egyúttal élmény is legyen.

2020. március 18.

Rendkívüli közlemény

Tisztelt látogatóink! Magyarország kormánya a koronavírus járvány miatt 2020. március 11-én hazánk egész területére vészhelyzetet hirdetett ki. A rendkívüli állapotra való tekintettel és a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében 2020. március 17-től a Terror Háza Múzeum határozatlan ideig zárva tart.

2020. március 16.