Hírek

„Ezzel a tárlattal arra tettünk kísérletet, hogy újrakezdjük a párbeszédet a magyar cigányság szerepéről és helyéről”

Az 1956-os forradalom és a rendszerváltoztatás idején példaértékű szerepet vállaló magyar cigány hősöket bemutató tablókiállítás nyílt kedden Budapesten, a Terror Háza Múzeum előtt. A tárlat a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány és a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosság együttműködésében valósul meg. A tablókiállítás eddig 27 helyszínen járt.

2022. október 4.

„Szenvedéseiket a beszélő szemek tükrözik vissza” – Búcsú Wittner Máriától

Életének 85. évében elhunyt Wittner Mária szabadságharcos, Corvin-közi harcos, '56-os halálra ítélt, volt országgyűlési képviselő. A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány ezúton búcsúzik a sokat szenvedett, elveiért és hazájáért mindig kiálló Wittner Máriától, akinek szabadságszereteténél csak a becsülete volt nagyobb.

2022. szeptember 14.

Októberben újra kezdjük! – Rendhagyó történelemórák a Terror Háza Múzeumban

Október 18–21. között ismét várjuk a középiskolás diákokat a Terror Háza Múzeumban. Történész munkatársaink ismeretterjesztő előadásai az 1956-os forradalom és szabadságharchoz kapcsolódnak.

2022. szeptember 13.

Mi fejet hajtunk a kommunisták áldozatai előtt, a Nyugat még mindig nem

Mi, magyarok nem hagyjuk, hogy mások mondják meg, mit és hogyan tegyünk és hogy elvegyék a szabadságunk. Nem fogunk többé senki diktatúrájában élni – mondta el a Totalitárius Diktatúrák Áldozatainak Európai Emléknapján tartott beszédében Schmidt Mária. A Terror Háza Múzeum főigazgatója – utalva a nemzetközi baloldali liberális erők erőfeszítéseire – hangsúlyozta: vannak, akik ma a gondolat diktatúráját akarják kiépíteni, miközben nosztalgiával tekintenek a kommunizmusra és még napjainkban is Marx-szobrot avatnak. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerint el kell érni, hogy Nyugaton is képben legyenek azokkal a borzalmakkal, amelyek a Vasfüggönytől keletre történtek.

2022. augusztus 23.

Megjelent Schmidt Mária: Korszakhatáron – Esszék című kötete, e-könyvben is

Már e-könyvben is megvásárolható Schmidt Mária Széchenyi-díjas történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatójának legújabb műve, amelyben a szerző fejezetről fejezetre, szisztematikusan veszi végig világunk, Európa és hazánk helyzetét.

2022. augusztus 12.