Hírek

Programjaink a kommunizmus áldozatainak emléknapján

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából számos programmal és újdonsággal várja az érdeklődőket az idén 18 éves Terror Háza Múzeum. Történészeink rendhagyó történelemórái mellett zenészek, színészek, sportolók tartanak tárlatvezetést diákcsoportoknak, elindul a Terror Háza Múzeum új mobil applikációja és megnyílik a múzeum új időszaki kiállítása.

2020. február 24.

ÉVFORDULÓK – MŰTÁRGYAK – Mese és manipuláció

A II. világháború után – Winston Churchill szavaival élve – „a Balti-tengeri Stettintől az Adriai-tenger mentén fekvő Triesztig vasfüggöny ereszkedett le a kontinensre.” A brit politikus 1946-ban elhangzott fultoni beszéde profetikusnak bizonyult, hiszen az egymással szemben álló kommunista és kapitalista hatalmak mintegy negyven évig két részre szakították Európát.

2020. február 24.

ÉVFORDULÓK – MŰTÁRGYAK – Magyarként SS-egyenruhában – festményekben elbeszélve

A magyar főváros „felszabadítása” a fasiszta és nyilas uralom alól kereken 75 évvel ezelőtt, 1945. február 13-án fejeződött be. A szovjet erők a hivatalos dokumentumaik szerint Budapestet nem „felszabadították”, hanem ellenséges városként „bevették”. Az ostrom után már csak a két nappal korábbi kitörés során itt rekedt, kisebb bekerített csapatok álltak harcban. Ezek egyikében „szolgált” kényszersorozottként, mindössze 17 évesen egy bakonygyiróti fiú, Ringhoffer József. SS-egyenruhában küzdötte végig Budapest ostromát. Az átéltekről már jegyzett festőművészként, grafikusként készített sorozatot új otthonában, Münchenben. A képeit nemrégiben a Terror Háza Múzeumnak ajándékozta.

2020. február 13.

Kötetének bemutatóján emlékeztek Roger Scrutonra

A Futóbolondok, csalók, agitátorok címmel, Az újbaloldal gondolkodói alcímmel magyarul megjelent kötetének bemutatóján emlékeztek az idén elhunyt Roger Scruton angol író-filozófusra február 11-én a XXI. Század Intézetben.

2020. február 12.

Boldog Sándor István-díjjal tüntették ki munkatársunkat

Történész ̶ muzeológus munkatársunk, B. Varga Judit kapta a kiemelkedő pedagógiai teljesítményért járó Boldog Sándor István-díjat. A Szent István Magyar Szalézi Tartomány által alapított és hetedik alkalommal odaítélt elismeréssel kollégánk iskolán kívüli nevelőmunkáját jutalmazták 2020. február 1-jén, a rendalapító Bosco Szent János ünnepén.

2020. február 11.