Hírek

ÉVFORDULÓK – MŰTÁRGYAK – Sárga és Fekete – Az első könyvek Auschwitzról

A Terror Háza Múzeum három olyan könyvet őriz, amely szinte azonnal a koncentrációs tábort túlélők hazaérkezése után jelentek meg a kereskedésekben és az átélt traumákat mutatják be. A Sárga könyv és a Fekete könyv Lévai Jenő munkája, aki kérlelhetetlenül képviselte a szélsőjobboldal ellenzékét már a háború alatt is. Ezen tevékenységének, illetve származásának köszönhetően ő maga is a budapesti nemzetközi gettó foglya volt, és csak kivételes szerencséjének köszönhetően maradt életben. A háborús bűnösök pereinek megkezdésekor több ízben szerepelt tanúként, továbbá rögtön gyűjteni és publikálni kezdte a koncentrációs táborokból visszatértek elbeszéléseit. A Sárga könyv azonban már a beköszönő új világ „attribútumait” hordozza, ugyanis két Sztálin-idézettel indul: „A zsidógyűlölet a kannibalizmus legveszedelmesebb csökevénye”, illetve „A náci hóhéroknak tisztában kell lenniük azzal, hogy nem menekülhetnek el az igazságszolgáltatás elől”, továbbá a szerző külön köszönetét fejezi ki a Vörös Hadseregnek a felszabadításért.

2020. január 27.

Felavatták Tőkéczki László síremlékét

Temetésének második évfordulóján 2020. január 23-án, 11 órakor, a Fiumei Úti Nemzeti Sírkertben avatták fel Tőkéczki László Széchenyi-díjas történész, egyetemi tanár síremlékét.

2020. január 23.

Elindult a „Viszlát Lenin! – Filmek a szabadságról” című rendezvénysorozat

Január 15-én a Moszkva tér című kultikus film vetítésével vette kezdetét a Terror Háza Múzeum és a Kommunizmuskutató Intézet közös szervezésében zajló Viszlát Lenin! – Filmek a szabadságról címet viselő rendezvénysorozat.

2020. január 17.

2020-ban is rendhagyó történelemórák a Terror Háza Múzeumban

Február 25. és 28. között a kommunizmus áldozatainak emléknapja kapcsán idén is várjuk a történelem iránt érdeklődő felsős és gimnazista osztályokat! Az előadásokon történészeink rendhagyó történelemórákon mutatják be a harminc évvel ezelőtti rendszerváltoztatás történetét, érdekes eseményeit. Szó lesz többek között a páneurópai piknikről és a szovjet csapatok kivonásáról is.

2020. január 17.

Egyhetes karbantartás januárban

A Terror Háza Múzeum 2020. január 20. és 27. között karbantartási munkák miatt zárva tart.

2019. december 28.