Hírek

Októberben újra kezdjük! – Rendhagyó történelemórák a Terror Háza Múzeumban

Október 18–21. között ismét várjuk a középiskolás diákokat a Terror Háza Múzeumban. Történész munkatársaink ismeretterjesztő előadásai az 1956-os forradalom és szabadságharchoz kapcsolódnak.

2022. szeptember 13.

Mi fejet hajtunk a kommunisták áldozatai előtt, a Nyugat még mindig nem

Mi, magyarok nem hagyjuk, hogy mások mondják meg, mit és hogyan tegyünk és hogy elvegyék a szabadságunk. Nem fogunk többé senki diktatúrájában élni – mondta el a Totalitárius Diktatúrák Áldozatainak Európai Emléknapján tartott beszédében Schmidt Mária. A Terror Háza Múzeum főigazgatója – utalva a nemzetközi baloldali liberális erők erőfeszítéseire – hangsúlyozta: vannak, akik ma a gondolat diktatúráját akarják kiépíteni, miközben nosztalgiával tekintenek a kommunizmusra és még napjainkban is Marx-szobrot avatnak. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerint el kell érni, hogy Nyugaton is képben legyenek azokkal a borzalmakkal, amelyek a Vasfüggönytől keletre történtek.

2022. augusztus 23.

Megjelent Schmidt Mária: Korszakhatáron – Esszék című kötete, e-könyvben is

Már e-könyvben is megvásárolható Schmidt Mária Széchenyi-díjas történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatójának legújabb műve, amelyben a szerző fejezetről fejezetre, szisztematikusan veszi végig világunk, Európa és hazánk helyzetét.

2022. augusztus 12.

LEZÁRUL A „30 ÉVE SZABADON” VÁNDORKIÁLLÍTÁS

Július 19-én, Móron, utolsó állomására érkezik a Terror Háza Múzeum „30 éve szabadon” elnevezésű vándorkiállítása. A múzeum 2019. június 16-án Nagy Imre miniszterelnök és mártírtársai újratemetésének 30. évfordulóján nyitotta meg utcai tablókiállítását. A tárlat indulása óta 2022 júliusáig összesen 85 hazai és 7 külföldi helyszínen járt és több százezer látogatója volt.

2022. július 19.

Budapestre érkezett az Együtt szabadon – Magyar cigány hősök című vándorkiállítás

2022. június 23-án, csütörtökön, 16.00 órakor vette kezdetét a Bálnában a Terror Háza Múzeumot fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány, a Roma Kapcsolatokért Felelős Kormánybiztossággal közösen indított Együtt, szabadon – Magyar Cigány Hősök című vándorkiállításának megnyitója. A tárlat az 1956-os forradalom és a rendszerváltoztatás idején példaértékű szerepet vállalt magyar cigányság hőseit mutatja be. A rendkívüli népszerűségnek örvendő tablókiállítás eddig 25 helyszínen járt és tízezrek tekintették meg. A kiállítás budapesti megnyitóján beszédet mondott Schmidt Mária Széchenyi-díjas történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, a vándorkiállítás főkurátora, Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Sztojka Attila, Roma Kapcsolatokért Felelős Kormánybiztos.

2022. június 24.