A Terror Háza előtt mond beszédet a miniszterelnök október 23-án

2017. október 13.

Orbán Viktor kormányfő a Terror Háza Múzeumnál mond beszédet október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulóján – jelentette be Kovács Zoltán kormányszóvivő pénteken budapesti sajtótájékoztatóján.

A Terror Háza Múzeumnál, a Hősök falánál tartott sajtótájékoztatón Kovács Zoltán hozzátette: október 23-án „minden méltósággal és tisztelettel ünnepelni vágyó magyar embert várnak a Terror Háza Múzeumnál”, ahol a miniszterelnök 15 órakor mondja el beszédét.

A kormányszóvivő kiemelte: az 1956-os megemlékezések egyik legfontosabb és meghatározó eleme, gondolata idén is a szabadság fogalma. Ennek jegyében idén is a „Szabadság napja” szlogennel hirdették meg az ünnepi rendezvényeket.  

„Vannak dolgok a világban és a magyarok számára, amelyek nem változnak”, ilyen az, hogy a „magyar a szabadság népe” – közölte Kovács Zoltán. Kiemelte: „ahogy 1956-ban megharcoltunk a szabadságunkért és az igazunkért, úgy most, napijainkban is meg kell harcolnunk szabadságunkért és igazunkért”. Ez az a hagyomány, amelyet követni kell ahhoz, hogy a magyar nemzet el tudja érni céljait: saját függetlenségét fenn tudja tartani, szabadságát meg tudja őrizni – szögezte le.

A kormányszóvivő néhány programelemet ismertetve elmondta: az ünnepi rendezvények idén is 22-én kezdődnek a hagyományos műegyetemi megemlékezésekkel, az onnan induló fáklyás felvonulással. Október 23-án látogatható lesz a Parlament, valamint korabeli villamosok járnak Budapesten, és számos program lesz még. Ezek részleteit később ismertetetik, és a kormány honlapján is közzéteszik.

Az ünnepi rendezvények biztosításával kapcsolatos kérdésekre válaszolva Kovács Zoltán elmondta: a nemzeti rendezvényeket immár hetedik éve kidolgozott protokollok alapján szervezik. Ezen felül – mint az elmúlt években minden nagy nemzeti rendezvényen – az október 23-ai programok biztonságos lebonyolítására idén is feláll az operatív törzs, ahol az illetékes szervek információkat, tanácsokat adnak: bizonyos helyzetekben hogy kell dönteni – tette hozzá.

Forrás: MTI
Fotó: kormany.hu/Árvai Károly