Emlékezzünk a totalitárius diktatúrák áldozataira!

2018. augusztus 21.

Augusztus 23-án, a Totalitárius Diktatúrák Áldozatainak Európai Emléknapján a nemzetiszocialista és kommunista diktatúrák áldozatainak emléke előtt hajtunk fejet.

Az emléknapi program 18.00 órakor kezdődik a Kossuth Lajos téren, a Parlament déli oldalában, a gróf Andrássy Gyula miniszterelnök lovas szobránál felállított színpadon. Beszédet mond Dr. M. Kiss Sándor a Rendszerváltást Kutató Intézet és Archívum főigazgatója, Tóth István nyugalmazott tanár, egykori Gulág fogoly, valamint Rafał Rogulski, a varsói székhelyű Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózatának igazgatója. A beszédeket követően az emlékezők a Cipők a Duna-parton emlékműhöz vonulnak az Antall József rakpartra, ahol virágot helyeznek el.

Az emlékmenet várhatóan 18.45-kor indul a Terror Háza Múzeumhoz. A Csengery utca sarkánál felállított színpadon 19.25-kor beszédet mond Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója. A megemlékezés közös mécses gyújtással zárul a Hősök Falánál.

Hetvenkilenc évvel ezelőtt, 1939-ben ezen a napon kötött szövetséget egymással Adolf Hitler és Joszif Visszarionovics Sztálin. Ekkor írták alá a Molotov–Ribbentrop-paktumot, amely az ikerdiktatúrák között felosztotta Közép- és Kelet-Európát. Az Európai Unió igazságügyi miniszterei és államtitkárai 2011-ben nyilvánították hivatalos emléknappá augusztus 23-át.

A rendezvény célja a kommunizmus és a nácizmus áldozataira, kiemelten a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyokra és kényszermunkásokra való közös emlékezés.