Megtalálták Boldog Sándor István vértanú ereklyéit

2019. március 27.

A Don Bosco Szalézi Társasága Szent Istvánról elnevezett Magyar Tartománya a mai napon jelentette be sajtótájékoztató keretében nyilvánosan, hogy megtalálták a magyarországi kommunisták szalézi szerzetes áldozatának, az 1953. június 8-án felakasztott, 2013. október 19-én boldoggá avatott Sándor István vértanú ereklyéit. A sikeres sírfeltáráshoz a Terror Háza Múzeum történész-muzeológusa, B. Varga Judit végezte el a levéltári kutatásokat.

B. Varga Judit a 2016-ban megjelent múzeumunkban bemutatott könyvében már meghatározta a lehetséges sírhelyet a Köztemető 301. parcella 2. sora 34. parcellája környékén.

Dr. Susa Éva igazságügyi főtanácsos vezetése és szakmai felügyelete alatt kezdődött meg 2018 novemberében a pontos sírmeghatározás és sírfeltárás. A vértanú ereklyéit (koponya- és lábszárcsontját), kivégzett sorstársaival – feltehetően Farkas Ferenc államvédelmi hadnaggyal és Zana Albert ávós őrmesterrel(!) – együtt a Rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellája 2. sorának 37-es számú sírjában találták meg.

Történész munkatársunk feltárta annak a részben koncepciós, részben valós tényeken alapuló pernek a lefolyását és körülményeit, amellyel bizonyította, hogy az ÁVH köteléken belül is létezett ellenállás. Kutatása megdöntötte azt a toposzt, amely minden ávósban a gonosz megtestesítőjét látja.

B. Varga Judit, történész-muzeológus: Kényszer ellenére – Szaléziak és a kommunizmus című könyve kapható a Terror Háza Múzeum könyvesboltjában, illetve az Új Ember Kiadó belvárosi üzletében.