Múzeumunk filmje Boldog Sándor Istvánról

2019. október 31.

A mártírhalált halt szalézi szerzetesről készített film, melyet az október 25-i újratemetésen és emlékhelyavatáson mutattak be, mostantól honlapunkon is megtekinthető.

Ahogy arról beszámoltunk, október 25-én, pénteken emlékhelyet avattak Boldog Sándor István koncepciós perben elítélt, 1953-ban kivégzett szalézi szerzetes tiszteletére a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájában. Az emlékhelyet Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek áldotta meg, Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, valamint B. Varga Judit a Terror Háza Múzeum történész-muzeológusa beszédet mondott.

B. Varga Judit levéltári kutatásai alapján feltárta annak a részben koncepciós, részben valós tényeken alapuló pernek a lefolyását és körülményeit, amellyel bizonyította, hogy az ÁVH köteléken belül is létezett ellenállás. Kutatása megdöntötte azt a toposzt, amely minden ávósban a gonosz megtestesítőjét látja. Valamint kikutatta, és 2016-ban bemutatott Kényszer ellenére – Szaléziak és a kommunizmus című könyvében meg is határozta Boldog Sándor István lehetséges sírhelyét a Köztemető 301. parcella 2. sora 34. parcellája környékén.

Az emlékhelyavatás előtt Erdő Péter újratemette Sándor István öt mártírtársát, akiket annak idején a szerzetessel egy napon végeztek ki és vele együtt temettek jeltelen sírba. A szerzetes és öt társa a 301-es parcellában ismeretlen helyen feküdt egészen 2018 novemberéig, nyughelyük azonosításáig és a sír feltárásáig.

Az emlékhelyavatás után bemutatták a Terror Háza Múzeum, Boldog Sándor Istvánról készített fimjét, melyet most Ön is megtekinthet:

Boldog Sándor István 1914. október 26-án született Szolnokon. Ott végezte a fémipari szakiskolát, majd – már szerzetesjelöltként – a szaléziak újpesti nyomdájába került. 1941 és 1945 között kisebb megszakításokkal híradós katonaként szolgált a hadseregben. A világháború után nyomdászmester lett, közben fiatalokat oktatott.

1950 tavaszán betiltották a rendek működését, de Sándor István magánházakban összejöveteleket szervezett, hittant tanított.

1952 júliusában letartóztatták illegális tevékenysége miatt, a hadbíróság halálra ítélte, és 1953. június 8-án kivégezték. 2013. október 19-én avatták boldoggá.

A Boldog Sándor Istvánról készített fim forgatókönyvét B. Varga Judit írta.

Boldog Sándor Istvánnal kapcsolatos kutatásairól ITT és ITT olvashat bővebben.