„Magyarország irtózatos árat fizetett a kommunizmus bűneiért”

2020. február 26.

Harminc éve szabadok vagyunk, de időre van még szükség, hogy a majd félévszázados diktatúra romjait végleg eltakarítsuk – jelentette ki Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a kommunizmus áldozatainak emléknapján az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott megemlékezésen. A kommunizmussal szembeni küzdelem igaz harc volt – emelte ki ugyanitt beszédében Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott emlékprogramon Schmidt Mária a „30 éve szabadon” emlékév koordinálásáért felelős kormánybiztos hangsúlyozta: a „legembertelenebb rendszer”, a kommunizmus 70 éve százmillió áldozatot követelt, miközben magasztos célokkal, nemes jövőképpel leplezte valódi természetét. „Megvetett kistestvéréhez, a nemzeti szocializmushoz hasonlóan jogszerűvé és hétköznapi gyakorlattá tette embertársaink megbélyegzését, kirekesztését, sőt megkínzását és meggyilkolását is.” Kivégzett, meghurcolt, megkínzott, kitelepített, lelkileg és testileg megnyomorított emberek lettek áldozatai. „Egy tökéletesnek hazudott jövőképért gyilkolták meg embertársainkat” – tette hozzá.

Akik megtagadták a kommunista hitet, azokra halál várt, jéghideg számkivetettség, vagy „az a bizonyos sorstalanság”. „Ezek a rideg tények” – fogalmazott a kormánybiztos, hozzátéve: a legszörnyűbb, hogy mindez megtörtént.

„Semmi sem pusztítja jobban a lelket, mint az igazság hiánya” – fogalmazott Schmidt Mária, aki arról beszélt, hogy a második világháború után több mint fél évszázadon át „elhallgatás, tagadás, féligazságok” jellemezték Európát. Közölte: fel kell nyitni azok szemét, akik nem tapasztalták meg a kommunizmus rideg valóságát.

„Emlékeznünk kell tehát rájuk, hogy áldozatuk ne legyen hiábavaló, hogy figyelmeztető jellé nemesedjen. Tudnunk kell és tudatosítanunk kell, hogy az önkény mennyi hőst szült”- hangsúlyozta.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédében kiemelte: a kommunista diktatúrának világszerte 100 millió áldozata volt. Becslések szerint 700 ezer magyart hurcoltak el málenkij robotra. Közülük 300 ezren soha nem tértek vissza. Arról nem készült statisztika, hogy hányan rokkantak meg, szereztek örök testi, lelki sebeket – tette hozzá.

Emlékezzünk azokra a generációkra, akiket meggyilkoltak, elüldöztek, kényszermunkatáborokba hurcoltak – fogalmazott a miniszter, aki rámutatott: a titkokkal és elhallgatással övezett kommunista diktatúra mögött megtört emberi sorsok és nemzedékek vannak. Magyarország három évtizeddel van a rendszer összeomlása és a békés rendszerváltás után. Az emlékezésért vívott küzdelem fontos eredménye, hogy Magyarország elsőként tette hivatalossá a kommunizmus áldozatainak emléknapját – mondta Gulyás Gergely.

Beszélt arról is: a kommunista diktatúra véget ért Magyarországon, de a kommunisták és bűneik „velünk élnek”. Akik mentegetni akarják a gyilkosokat, kisebbíteni rémtetteiket, hiába beszélnek demokráciáról, mert szavaik nem hitelesek – jelentette ki.

Az Országgyűlés 2000-ben nyilvánította február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává, annak emlékére, hogy 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát.

 

MTI/THM