Közel félezer rendszerváltoztatáskorabeli plakáttal és szórólappal bővült a múzeum Fotótára

2020. június 8.

Harminc évvel ezelőtt már csak idősebb honfitársaink emlékezhettek személyes tapasztalataikból arra, hogy mit jelentenek a szabad választások és a többpártrendszer, vagy arra, hogy milyen egy választási kampány és miért fontos, hogy az ember a szívére hallgathatva „húzza be az ikszet”. A rendszerváltoztatásnak ebben a rövid, de annál nyüzsgőbb és önfeledtebb időszakában új pártok születtek, és kevesebb mint egy éven belül három választást tartott az ország. Így a rendszerváltó pártoknak akkor nem csak az új alkotmányos kereteket kellett kialakítaniuk, hanem azt is, hogyan tudják a választópolgárokat megszólítani.

A Terror Háza Múzeum Fotótára magyar és angol nyelvű oldalán most e vibráló periódus kordokumentumait teszi közzé, közel félezer plakát és szórólap formájában. Az 1989–90-es választási plakátok, szórólapok és röplapok sokszor a pénztelenséget ötlettel kiváltó, fénymásolt, fekete-fehér és sokszor vicces, néha pedig estelen lenyomatai az időszaknak.

Az ikonikus „Továrisi konyec” mellett – ennek egy-egy példányáért szovjet tisztek is sorban álltak MDF-székháznál – elsősorban azon rendszerváltó pártok anyagait tesszük közzé, melyek az első szabad országgyűlés tagjai voltak, de emellett a Hazafias Népfront „független mozgalma”, a Hazafias Választási Koalíció anyagai is a részét képezik a gyűjteménynek, olyan pártok plakátjai mellett, mint a Vállalkozók Pártja vagy éppen a Nyúlpárti Koalíció.

A Fotótár IDE kattintva érhető el.