Miskolcra érkezett a magyar cigányság hőseit bemutató vándorkiállítás

2022. március 26.

Az 1956-os forradalom és a rendszerváltoztatás idején példaértékű szerepet vállalt magyar cigányság hőseit bemutató vándorkiállítás nyílt március 26-án a Művészetek Háza előtt. A tárlatot a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány és a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosság szervezte és országszerte huszonöt településen mutatják be, mindenhol szabadtéren, világítással ellátott installáció formájában.

A miskolci megnyitón először Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere mondott köszöntőt, aki beszédében úgy fogalmazott, a kiállítás legfőbb célja, hogy közelebb hozza hozzánk a történelem talán kevésbé ismert cigány hőseit, hiszen helytállásukkal, életükkel, méltóak arra, hogy emlékezzünk, beszéljünk róluk, példaként tekintsünk rájuk.

Méltóak rá

- A hazánkban élő nemzetiségek jelentős szerepet játszottak mindig is kultúránk sokszínűségének gyarapításában. Tudásukkal, hagyományaikkal, értékeikkel sokat tettek nemzeti identitásunk formálásáért. Miskolc városa nagyon büszke arra, hogy kilenc nemzetiségi önkormányzattal rendelkezik és mindannyiuktól rendkívül sokat tanulunk.  A város önkormányzata fontosnak tartja, hogy segítse, támogassa különböző nemzetiségeket, segítve őket abban, hogy ápolhassák hagyományaikat, kultúrájukat – hangsúlyozta.

Méltatta a tárlatot a Dél-Borsodi Romák Integrációját Elősegítő Egyesületének elnöke is. Barna Róbert úgy fogalmazott, a roma közösség számára kiemelten fontos az, hogy azt érezheti, Magyarország megbecsüli a hétköznapi roma hősöket.

- Az elmúlt évek kormányzati törekvéseinek hatásai mostanra láhatóak és értelmezhetőek is. A roma közösség értékteremtő és adójövedelmet generáló foglalkoztatásban végzi a munkáját. A roma családok otthonai szépülnek, komfortosabbá válnak. A cigány fiatalok szép számban folytatnak sikeres középiskolai és felsőoktatási tanulmányokat, a Roma Szakkollégiumokban a fiataljaink a magyar közösségek fiataljaival együtt alakíthatják ki értékrendjüket, tanulhatják meg egymástól, hogyan kell egymás mellett békességben élni. Van még mit tenni, de legalább már van egy út, amire rálépve valós lehetőséget kapnak a roma közösségek tagjai – jelentette ki.

Huszonöt településen

Magát a tárlatot László Bernadett, a Terror Háza Múzeum történésze mutatta be. A kiállítás segítségével megismerhető olyan roma hősök élettörténete, mint Cziffra György zongoraművész, Szakcsi Lakatos Béla zeneszerző, Szentandrássy István és Péli Tamás festőművészek, Rézműves Mihályné Lina óvodaalapító, Szirtes Zoltán orvos, Bogdán János, a világ első roma gimnáziumának egyik alapítója, Lakatos Menyhért író, költő, Nagy Gusztáv költő, műfordító, Kovács József Hontalan költő, újságíró, Debre Istvánné Magdolna pedagógus, Bari Károly költő, Choli Daróczi József költő, műfordító, Puczi Béla, az 1990-es marosvásárhelyi fekete március hőse, valamint Szegedi Dezső, a Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, a Miskolci Nemzeti Színház tagja is.

A vándorkiállítás Miskolc mellett látható volt, vagy lesz még  Pécsen Bátonyterenyén, Gyöngyösön, Egerben, Ózdon, Sátoraljaújhelyen, Nyíregyházán, Hodászon, Nagyecseden, Debrecenben, Vésztőn, Szegeden, Makón, Kiskunhalason, Szekszárdon, Salgótarjánban, Mohácson, Komlón, Kaposváron, Barcson, Nagykanizsán, Marcaliban, Zalaegerszegen és Esztergomban is.

A megnyitóbeszédek után Molnár Ferenc Caramel adott koncertet a Művészetek Házában. A tárlat március 31-éig tekinthető meg a MÜHA előtt éjjel-nappal.

Forrás: minap.hu

Szerző: Tajthy Ákos