Roma hősöket mutat be a Bátonyterenyére érkező vándorkiállítás

2022. április 7.

Magyar roma származású hősöket bemutató országos vándorkiállítás érkezett csütörtökön Bátonyterenyére, ahol bemutatják a példaképként szolgáló elődök sorstörténetét a Városház téren.

Kevés szó esik manapság a cigányság azon kiemelkedő alakjairól, akik hősiességükkel, helytállásukkal, kulturális vagy művészeti teljesítményükkel mutatnak példát a magyar nemzeti közösség számára – fogalmazott Keresztes János, a tárlat munkatársa.

Mint mondta, a Terror Háza Múzeum 2010 óta több alkalommal szervezett rendezvényt ezen teljesítmények bemutatására. Sokan csak így ismerték meg az 1956-os forradalom és szabadságharc roma hőseit, vagy az 1989-90-es rendszerváltoztatásban szerepet vállalt magyar romák sorstörténetét. A Terror Házát fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány ezért a Roma Kapcsolatokért Felelős Kormánybiztossággal közösen úgy döntött, hogy 2022-ben egy vándorkiállítást indít útjára Együtt, szabadon – Magyar roma hősök címmel.

Bátonyterenyén a Városház téren nyitották meg csütörtökön kora délután a szabadtéri tárlatot, amellyel a szervezők a nógrádi városban élő szociális és oktatási szakember, a tanodahálozatot alapító Berki Judit munkássága előtt is tisztelegnek. A mi hőseink cigányként a magyarságukat is vállalták, példaképek, akik életüket annak szentelték, hogy a közösség és az ország gyarapodását elősegítsék – hangsúlyozta Ficz Emma, a Társadalmi Esélyegyenlőségi Főigazgatóság osztályvezetője.

Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a kiállítást, amely – mint mondta – az együvé tartozásról, közös történelmünkről szól. A tárlat Magyarország huszonöt településére jut el és mindenhol egy héten keresztül, ingyenesen tekinthető meg. A kiállítás tizenegy darab háromoldalú elemből, összesen harminchárom tablóból áll. Oldalain egy-egy roma hős portréja jelenik meg.

A megnyitón fellépett Oláh Gergő, Nógrád megyei származású énekes, aki felhívta a diákok figyelmét arra, hogy ők maguk is sokat elérhetnek az életben csakúgy, mint a cigányság kiemelkedő alakjai, de ezért folyamatosan jó döntéseket kell hozni. Ehhez a tanulás a legnagyobb lehetőség számukra – mondta el motivációs előadásában Oláh Gergő.

A kiállítás április 13-ig tekinthető meg.

Forrás: nool.hu