A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJÁN IS VÁRJA A LÁTOGATÓKAT A 20 ÉVES TERROR HÁZA MÚZEUM

2022. június 17.

Június 25-én este 18.00 órától hajnali 02.00 óráig várjuk az érdeklődőket az idei Múzeumok Éjszakáján a Terror Háza Múzeumba. A látogatók megtekinthetik állandó tárlatunkat és részt vehetnek rendhagyó történelemóráinkon is.

Február 24-én ünnepelte megnyitásának 20. évfordulóját a Terror Háza Múzeum. A kommunizmus bukása után alig több mint egy évtizeddel olyan múzeum jött létre Magyarországon, amely méltó emléket állít a nyilas és a kommunista terror áldozatainak, nevükön nevezi a tetteseket és bemutatja a 20. századi totális diktatúrák emberellenes tetteit. Egy olyan emlékhely, ahol végre szabadon megemlékezhetünk áldozatainkról és hőseinkről.

Jöjjenek el hozzánk a Múzeumok Éjszakáján is, ahol megtekinthetik a 20 éve töretlenül népszerű állandó kiállításunkat és érdekes előadásokat is meghallgathatnak többek között a legmodernebb magyar nőről, Slachta Margitról, Magyarország 1945 utáni újabb kirablásáról, az 1945–48 közötti kommunista hatalomátvételről, a civilekkel szemben alkalmazott szovjet terrorról, valamint a nők a rettegett kommunista államvédelmi szervezetben, az ÁVH-ban betöltött szerepéről.

 

Rendhagyó történelemóráink a Múzeumok Éjszakáján:

 

19:00   Apor Attila, történész, XX. Század Intézet: Slachta Margit, a legmodernebb magyar nő

Slachta Margit a XX. századi magyar történelem kimagasló alakja. Egész életét a szegények, elesettek és szenvedők segítésének szentelte. Első magyar női parlamenti képviselőként nem csak hazájáért, hanem a nők jogaiért is sokat tett. Az általa alapított Szociális Testvérek Társaságának elévülhetetlen szerepe volt a korabeli szociális feszültségek enyhítésében.

20:00   Balogh Gábor, történész, Terror Háza Múzeum: Magyarország újabb kirablása 1945 után

Magyarország 1945 utáni újabb kirablása és a gazdaság szovjetizálása a kommunista diktatúra kiépítésének eszközeként szolgált.

21:00   László Bernadett, történész, Terror Háza Múzeum: A kommunista hatalomátvétel 1945–48

A második világháború befejeztével a Magyar Kommunista Párt a politikai rendőrség, valamint a szovjetek segítségével, három év alatt vette át hatalmat az ország vezetése fölött. Kiépítették azt az egypártrendszert, amely aztán, hasonlóan a többi szatellit országhoz, egészen a rendszerváltoztatásig jellemezte Magyarország működését.

22:00   Farkas Sebestyén, történész, Terror Háza Múzeum: Szovjet terror Magyarországon 1944–45

A civilekkel szemben alkalmazott terror a világtörténelmet végig kísérő jelenség. Hazánk lakói ezt a leginkább a második világháborúban a keleti front átvonulása következtében tapasztalták meg. A náci megszállás, a holokauszt és a nyilas agresszió után megkezdődött a Vörös Hadsereg terrorja.

23:00   Lakatos Dorina, történész, Terror Háza Múzeum: Nők az ÁVH-ban

1945-ben, a szovjet megszállást követően Magyarországon is megalakult a politikai rendőrség, mely a következő években a terror eszközeként a kommunista párt hatalmát hivatott biztosítani. A szervezet nem csupán a férfiak, de a nők szolgálataira is igényt tartott és széleskörben alkalmazta őket az állambiztonsági feladatok ellátására.

 

Nyitvatartásunk a Múzeumok Éjszakáján:

 

Felhívjuk tisztelt látogatóink figyelmét, hogy múzeumunk rendes nyitvatartása június 25-én annyiban módosul, hogy 18.00 óra helyett már 17.00 órakor bezár. A múzeum éjszakai nyitvatartása a kiállítóterek telítettsége esetén biztonsági okokból módosulhat.

Az utolsó belépés ideje: éjjel 1 óra 30 perc.

Időszaki kiállításunk a Múzeumok Éjszakáján technikai okokból kifolyólag zárva tart.

 

A belépőként szolgáló karszalagok ára:

 

Felnőtt: 2200 Ft

Gyermek (6-18 éves korig): 1000 Ft

A 6 év alatti gyermekek, a fogyatékkal élők és az az Ukrajnából érkező menekültek számára a belépés ingyenes.

A jegyek múzeumunk jegypénztárában vagy a jegymester.hu oldalon válthatók meg.

 

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!