Az eredeti levél Rákosinak – Dr. Alapy Gyula hagyatéka a Terror Háza Múzeumban

2019. november 22.

Rákosi Mátyás főügyésze 1956. november 23-án, saját meghatározása szerint „technikai okokból” a Szovjetunióba távozott. A forradalom napjaiban megverték, az elszenvedett bántalmazások után a bal térdében kisebb rokkantság maradt vissza, hosszabb járásra többé nem volt alkalmas. Ez is szerepel abban az unikális hagyatékban, amellyel gyarapodott gyűjteményünk, s amely a hazai történeti kutatás szempontjából hiánypótló, forrásértéke meghatározó.

Alapy Gyula, a legemblematikusabb koncepciós perek (Rajk László, Mindszenty József, SZDP-vezetők, Standard, Grősz József) fővádlójának igazolvány-, irat-, fénykép- és dokumentumhagyatéka utolsó állandó lakhelyéről, fonyódi otthonából került múzeumunkba. Jelentőségét növeli, hogy belőle a teljes életút összeállítható, ami a mai napig adóssága a szakmának, illetve a koncepciós perekkel kapcsolatos tudást személyes gondolatokkal, a pártállami ügyészi munka hétköznapi nehézségeivel egészíti ki.

Az alábbiakban közzé tesszük a műtárgyegyüttes tételjegyzékét, amelyből kiderül, hogy a komáromi család és Alapy Gyula maga is y-nal írta nevét, csak a Párt változtatta meg az elfogadhatóbb „i”-re, valamint a mély és stabil ideológiai és személyes elköteleződéséről tanúskodó levelét Rákosi Mátyáshoz. Azt az eredeti, kézzel írt levelet, amelynek gépelt változata az idén tavasszal nagy sajtóvisszhangot kapott.

Alapy Gyula eredeti levele Rákosi Mátyásnak, 1957. december 27.

 

A hagyatéki tárgyak teljes listáját ITT találja.