Különleges programsorozattal ünneplik a Terror Háza Múzeum fennállásának 20. évfordulóját

2022. február 14.

Sajtótájékoztató keretében mutatta be Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, valamint Tallai Gábor, a múzeum programigazgatója azt az egyedülálló programsorozatot, mellyel az intézmény fennállásának 20. évfordulójára készülnek.

A jövő heti programok sorában rendhagyó történelemórák, konferencia és koncert is lesz. Az Origo részt vett az eseményen.

A Budapest talán legszebb sugárútján, az Andrássy út 60. szám alatt álló palota épülete többszörösen is összetett szimbólum: ez volt a náci diktátor Adolf Hitel leghűségesebb magyar követőinek, a nyilasoknak a rezidenciája, akik 1944 telén e ház pincéjében több száz zsidót kínoztak meg különféle módszerekkel. Majd ez volt a főhadiszállása az 1945-ben a szovjet tankok védelmében érkező magyar kommunista vezetőknek, és később a kommunista rendszer politikai rendőrségeinek, magának a hírhedt Állambiztonsági Hatóságnak (ÁVH) is.

Negyvenhat évnek kellett eltelnie, hogy az Andrássy út 60., ez a neoreneszánsz épület valóban újjászülethessen. A kommunista államot ezernyi ártatlan ember szenvedése és erőszakos halála árán védelmező hatóság csupán 1956-ban hagyta el a palotát - olvasható a múzeum honlapján.

„A 2002. február 24-én 17 órakor megnyílt, a maga nemében egyedülálló Terror Háza Múzeum az épületben fogva tartott, megkínzott és meggyilkolt honfitársainknak kíván emléket állítani, a borzalmak kézzelfogható bemutatása mellett azonban azt is példázza, hogy a szabadságért hozott áldozat nem volt hiábavaló.

A XX. század két legkegyetlenebb rendszere elleni harcból végül a szabadság és függetlenség erői kerültek ki győztesen" - ez az intézmény célja és küldetése.

Így készül az évfordulóra a Terror Háza Múzeum

Tallai Gábor, az intézmény programigazgatója szerint három fontos dátum áll most a Terror Háza Múzeum előtt.

Ezek közül az első a hamarosan érkező születésnapja az intézménynek, ami február 24-e. Ezt követi rögtön február 25-e, a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja. Ez különösen fontos dátum, hiszen a XX. században számos országban okozott mérhetetlen szenvedést az embereknek a kommunizmus, és az arra épített diktatórikus berendezkedésű rendszerek.

A programigazgató ismertette: február 26-ra a közönséget még jobban megszólító meglepetés programokkal készülnek. Lesz szabadtéri koncert a múzeum előtt, népszerű könnyűzenei előadókkal, forró teával és forralt borral. Az intézményben ingyenes látogatási lehetőségekkel, rendhagyó történelemórával is várják az érdeklődőket, amelyeken a jelenlévők szemléletformáló beszélgetésekbe is bekapcsolódhatnak.

A múzeum történetét két kötetben mutatják be az érdeklőknek.

A Terror Háza Múzeum programigazgatója elmondta, hogy a 20. születésnapra készült egy imázsfilm, emellett egy rövid sorozatban az intézményhez köthető személyiségek mondják el a Terror Házával kapcsolatos gondolataikat. A programigazgató felidézte, hogy húsz év alatt nemrég nyílt a 39. időszaki kiállításuk, és több száz konferenciát, kerekasztal-beszélgetés rendeztek az épületben. Ezek közül a legemlékezetesebbek címei: Múzeumok Éjszakája, Először szabadon, Rabszolgasorsra ítélve, Ügynökvilág Magyarországon, Magyar tragédia 1944 – Holokauszt, Páneurópai Piknik, Raoul Wallenberg emlékkiállítás, A magyarok lelkiismerete: Mindszenty József.

Kovács Zoltán államtitkár elmondta: a kommunizmus áldozataira való emlékezés különösen fontos, és a múzeum helyszíne - szimbolikus jelentősége okán - arra hivatott, hogy segítsen megakadályozni, hogy ismét diktatúra legyen hazánkban.

Az ünnep szervesen kapcsolódik február 25-höz, a kommunizmus áldozatainak emléknapjához, amikor gyertyagyújtás lesz a hősök falánál. A Terror Háza azért jött létre, nehogy még egyszer előfordulhasson, amit a náci, fasiszta és a kommunista diktatúrák Magyarországon vagy a világon elkövettek" - mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a hétfői sajtótájékoztatón.

Kovács Zoltán úgy fogalmazott, hogy amikor a kommunizmus áldozatainak emléknapját az Országgyűlés 2000-ben létrehozta, "a volt kommunisták, szocialisták és az SZDSZ által vezényelt ellenállás megpróbálta megakadályozni az intézmény és helyszíne létrejöttét".

Az államtitkár megjegyezte: a hétvégén olyan mondatok hangzottak el "a baloldal aktuális miniszterelnök-jelöltje szájából, amely nemcsak a múzeum létét és munkáját kérdőjelezi meg, hanem a világon egyre markánsabb veszélyre figyelmeztet: a kommunizmus bűneinek relativizálására".

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint sok támadás érte a múzeumot még megnyitása előtt és azóta is.

"Elevenébe tapintottunk a múzeum megnyitásával az ellenálló balliberális elitnek" - fogalmazott a főigazgató, aki szerint viszont az eredmények a múzeumot és az ott folyó munkát igazolják. Eddig mintegy 7 millió látogatót regisztrált az intézmény, közülük sok volt az iskolás, a tanár, és számos külföldről hazánkba látogató itt tanulta meg "a sötét múlt hiteles történetét".

"A kiállításból megtanulják, hogy a két totális diktatúra egy tőről fakad, terrorista természetű, emberellenes volt" - mondta a főigazgató.

"A vörös csillag és a nyilaskereszt, illetve a terror felirat kontúrjának felhelyezésével az elevenjébe tapintottunk a balliberális megmondóelitnek, amelyik azt gondolta, hogy egyedül neki van felhatalmazása a múlt értelmezésére. Felmutattuk azokat a hősöket, akik bátrak voltak és az életüket áldozták azért, hogy mi ma itt szabadok legyünk" - fűzte hozzá Schmidt Mária. Mint mondta, ez a támadás az elmúlt húsz évben állandó maradt.

A múzeum előtt áll a Vasfüggöny-emlékmű, amely a bezártságot idézi fel, valamint a berlini fal egy darabja, amely mutatja a magyarok kiemelt szerepét a Németországot egykor két részre választó fal lebontásában.

A Terror Háza Múzeumban február 21-től 25-ig rendhagyó történelemórákat tartanak középiskolás diákoknak, 24-én Vörös csillag a kereszt ellen címmel konferenciát rendeznek a Szent István Intézettel közösen (ezen Kövér László házelnök is jelen lesz). Szabó László főszervező arról számolt be, hogy február 26-án szombaton ingyenes ünnepi koncert lesz az Andrássy úton a Kerekes Band, Tóth Gabi, Vastag Csaba és Radics Gigi részvételével. "Olyan dalok hangzanak el tőlük, amelyek összhangban vannak mindazzal, amit a Terror Háza Múzeum képvisel" - mondta.

 

Szerző: Origo

Forrás: origo.hu