Programjaink a kommunizmus áldozatainak emléknapján

2020. február 24.

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából számos programmal és újdonsággal várja az érdeklődőket az idén 18 éves Terror Háza Múzeum. Történészeink rendhagyó történelemórái mellett zenészek, színészek, sportolók tartanak tárlatvezetést diákcsoportoknak, elindul a Terror Háza Múzeum új mobil applikációja és megnyílik a múzeum új időszaki kiállítása.

Február 25-én a kommunizmus áldozatainak emléknapján 10-18 óráig a Terror Háza Múzeum előzetes regisztráció nélkül, ingyenesen látogatható. Egész nap gyertyagyújtással várjuk a megemlékezőket a Terror Háza Múzeum előtt.

Február 25. és 28. között az emléknap alkalmából idén több, mint 1500 diák vesz részt az Elmondjuk, hogy tudd! elnevezésű rendhagyó történelemóráinkon. Az előadásokon a harminc évvel ezelőtti rendszerváltoztatás történetét, érdekes eseményeit mutatják be a múzeum történészei.

Békés Márton, kutatási igazgató A rendszerváltoztatás ikonográfiája címmel, B. Varga Judit, történész-muzeológus: Mondd, te kit választanál? – Az első szabad választás plakátjai címmel tart előadást.

A diákok ezenkívül részt vehetnek: Farkas Sebestyén: Kis hidegháború, Kalmár Miklós: „Te nem tudod, milyen jó nélküled!” – A szovjet csapatok kivonása, László Bernadett: Páneurópai piknik és Szabó Ákos: Varsó – Prága – Budapest, 1989 című előadásain is.

Február 25. és 28. között 16 órától filmvetítés lesz a Terror Háza Múzeumban. A szovjet sztori című lett, díjnyertes történelmi filmet tekinthetik meg az érdeklődők. A filmvetítés ingyenes.

Február 25-től új mobil applikáció segítségével fedezhetik fel a Terror Háza Múzeum titkait a látogatók. Az alkalmazás révén többet tudhatnak meg a diktatúrák rémtetteiről, áldozatairól és az ellenállás hőseiről. Ingyenesen letölthető az App Store-ból vagy a Google Play áruházból angol és magyar nyelven. Bővebb információ: https://www.terrorhaza.hu/hu/muzeumi_applikacio


Az 1990-es első szabad választások plakátjaiból Először szabadon címmel nyílik időszaki kiállítás a Terror Háza Múzeumban, február 25-én. Az ingyenesen megtekinthető tárlaton a harminc évvel ezelőtti rendszerváltoztatás pártjainak legfontosabb plakátjai, üzenetei lesznek láthatók.