Rendezvénysorozat az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulója alkalmából (2012. október 23-november 8.)

2012. október 23.

Múzeumunk több napig tartó rendezvénysorozatot szervezett az 1956-os forradalom 56. évfordulója alkalmából.

Október 23-án és november 4-én mécses gyújtással emlékeztünk 1956 hőseire és áldozataira a Hősök Falánál, szürkülettől pedig egészen az Oktogonig világítottak a járda szélére helyezett mécsesek. A Múzeum október 23-án ingyenesen volt látogatható, a kiállításra 5597 voltak kíváncsiak!

žOktóber 16-án Kovács Zoltán társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a forradalomra emlékezve sajtótájékoztatót tartott a Múzeum 56-os termében.

žA Terror Háza Múzeumban idén is rendhagyó történelemórákon vehettek részt közép- és általános iskolás diákok. Október 16-tól október 19-ig minden nap reggel 10 órától délután 3 óráig tartottak előadásokat a Múzeum történészei. Az eseménysorozat kuriózuma, hogy október 16-án, a sajtótájékoztató után, Kovács Zoltán társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár úr is tartott történelemórát a Múzeumban összegyűlt diákoknak. A rendhagyó történelemórákat idén közel 1200 diák látogatta.

A rendhagyó történelemórák programja:

Baczoni Dorottya: Széna tér – 1956

Baranyi Tamás Péter: 1956 a világpolitikában

Bern Andrea: Bírák a megtorlás szolgálatában

Horváth Miklós: 1956 hadtörténete; 1956 humán veszteségei

Kovács Zoltán: 1956 szimbolikája

Müller Gabriella: Kádár János, Moszkva választottja?

Nyári Gábor: Békés forradalom, véres megtorlás

Pál Zsombor Szabolcs: Fegyverek az 1956-os forradalomban

Stark Tamás: „Legyőzetve győz” – Mindszenty József, a magyarok lelkiismerete

Tallai Gábor: Érinthető múlt – 1956 története – A Terror Háza Múzeum új tankönyve

 

ž2012. október 23. 1956 – Szabadnak lenni jó! – Fotókiállítás a Rádió- és Televízió-történeti Múzeumban

2012. október 23-án nyílt kiállítás 1956 – Szabadnak lenni jó! címmel a Terror Háza Múzeum és az MTVA közös szervezésében. A tárlat anyagát képező forradalmat megörökítő felvételeket a Terror Háza Múzeum munkatársai válogatták. A kevésbé ismert fotókat bemutató kiállítás nem a szokásos, harci eseményekre helyezte a hangsúlyt, hanem a szabadságharc arcait, a forradalmi napok hangulatát kísérelte meg bemutatni a látogatóknak. A megnyitón Tallai Gábor programigazgató és Gazsó L. Ferenc a MTVA vezérigazgató-helyettese mondott ünnepi beszédet.

ž2012. november 4. – 1956-os emlékmű avatása a XVIII. kerületi Hargita téren – „A hősök nem névtelenek”

November 4-én avattuk az F. Kovács Attila Kossuth díjas művész tervei és Schmidt Mária főigazgató asszony történészi koncepciója alapján elkészült monumentális emlékművet, mely azon honfitársaink felé fordítja figyelmünket, akik a kommunista hatalommal, a megszállókkal vívott harcokban vesztették életüket. Az emlékezés napján átadott műalkotás, melyen közel 2500 áldozat neve szerepel kőbe vésve, tapinthatóvá teszi nemzetünk súlyos áldozatát, melyet 1956-ban hozott. Az emlékműavatáson Schmidt Mária főigazgató asszony és Ughy Attila Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere mondott beszédet. Főigazgató asszony hangsúlyozta: Magyarország világtörténelmet írt 1956-ban.

ž2012. november 8. – Emléktábla avatása a XVIII. kerületi MOL kútnál

1956-ban az egykori Fröhling-pékségnél sorban állók közül 21 ember halt meg egy szovjet tank lövedéke, illetve a becsapódást követő lövöldözés miatt. 2012. november 8-án a XVIII. kerületi önkormányzat a kerület legvéresebb eseményére emlékezve avatta fel az áldozatok tiszteletére készített emléktáblát az Üllői út 738. alatti MOL töltőállomáson. Az emléktábla elkészítésében Horváth Miklós történész szakértőként, F. Kovács Attila tervezőként vett részt. Az ünnepségen Fasimon Sándor, a MOL-Csoport operatív vezérigazgatója és Kucsák László, a XVIII. kerület alpolgármestere mondott beszédet, amelyet a Dohnányi Ernő Zeneiskola egyik diákjának éneke kísért. Az avatóünnepséget a fáklyás felvonulás követte.

žNovember 4-én a Terror Háza Múzeum épületében az Irány Csoport tartott megemlékezést a nagyteremben „Tartozunk 56 hőseinek” címmel.