Rendhagyó történelemórákkal és ingyenes nyitvatartással emlékezünk a kommunizmus áldozataira

2016. február 16.

Az 1956-os forradalomra és áldozataira emlékező új időszaki kiállításunk megnyitásával, rendhagyó történelemórákkal, és ingyenes nyitvatartással emlékezünk idén a kommunizmus áldozatainak emléknapján.

A megemlékezések 2016. február 22-én 12 órakor kezdődnek, amikor a Nemzeti Örökség Intézete szervezésében nemzeti emlékhelyet jelképező sztélét avatnak majd múzeumunk előtt.

2016. február 23-án az „1956- A szabadságért és a függetlenségért” című új, időszaki tablókiállításunkat Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és főigazgatónk, Schmidt Mária, az 1956-os emlékév kormánybiztosa nyitják meg. A rendezvényt élőben közvetítjük.

Szintén február 23-ától történészeink az 1956-os emlékév kapcsán rendhagyó történelemórákon mutatják be a forradalom és szabadságharc – ismert és névtelen – hőseit.

Február 25-én, a kommunizmus áldozatainak emléknapján kiállításaink előzetes regisztráció nélkül, ingyenesen lesznek látogathatóak. A múzeumnál egész napos gyertyagyújtással tisztelgünk az áldozatok emléke előtt.

Az ünnep alkalmából újra bemutatjuk Ilosvay Gusztáv szobrászművész "Hungary, 1956" című szobrát is. A műalkotás szimbólumai könnyen érthetőek: Magyarország egy gyermeket váró nő, akit a kommunizmus hátba szúr, így nem csak őt pusztítja el, hanem a ki nem hordott jövőjét is. A szobor 2016. február 23–28. között a Terror Háza Múzeum földszintjén található időszaki kiállító terem mellett lesz látható.

Délután 16 órától az Ukrán Országos Önkormányzat tart megemlékezést múzeumunk előtt. A rendezvényen beszédet mond Kravcsenko György, az UOÖ elnöke és Hartyányi Jaroszlava parlamenti szószóló, majd gyertyagyújtással emlékeznek a kommunizmus áldozataira.

Este 18 órától Áder János, köztársasági elnök mond beszédet Békéssámsonban, Annus István, a Magyar Ellenállási Mozgalom egykori vezetőjének szobránál. A helyszínen mécsesgyújtással emlékeznek a kommunizmus áldozataira, és látogatható lesz a tavaly októberben felavatott Szabadság Háza is.

Február 26-án, pénteken 15:00-tól P. Ábrahám Béla atya, a Don Bosco Szalézi Társaságának tartományfőnöke és P. Havasi József atya, a Don Bosco Szalézi Társaságának volt tartományfőnöke mutatják be múzeumunkban B. Varga Judit "Kényszer ellenére. A szaléziak és a kommunizmus" című új könyvét.

Az emléknap kormányzati megemlékezéseinek honlapja