Hírek

NAGY BŰNTETTHEZ, NAGY ESZME KELL! – VIDEÓPÁLYÁZATOT HIRDET KÖZÉPISKOLÁSOKNAK A KOMMUNIZMUSKUTATÓ INTÉZET

A kommunizmus áldozatait és hőseit sosem feledhetjük. Meg kell ismernünk és meg kell ismertetnünk a sorsukat, tragédiájukat és tisztelettel kell adóznunk áldozatvállalásuk előtt. Ugyanakkor beszélni kell a tettesekről is, akik elvakultan szolgálták az emberellenes diktatúrát és annak vezetőit, millióknak okozva fájdalmat és szenvedést. Ezért a Kommunizmuskutató Intézet videópályázatot hirdet középiskolások számára „Nagy bűntetthez, nagy eszme kell!” címmel.

2024. február 27.

A kommunizmus minden egyes áldozata előtt fejet kell hajtanunk

Azért van szükség erre az emléknapra, a kommunizmus áldozatainak emléknapjára, mert ki kell mondanunk az igazságot. Minden esztendőben, újra és újra el kell mondanunk, milyen tragédiát jelentett hazánk számára a kommunista diktatúra, milyen emberi drámák sorjáztak emberellenes uralmuk alatt. Ezt kell megtanítanunk utódainknak, erről kell megemlékeznünk minden február 25-én – jelentette ki Schmidt Mária, Széchenyi-díjas történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából rendezett megemlékezésen. Rétvári Bence miniszterhelyettes, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára ugyanitt arra hívta fel a figyelmet, a kommunizmus legtöbb áldozata azok közül került ki, akiknek nevében a kommunisták a hatalmukat gyakorolták.

2024. február 26.

Másfélezer diák a Terror Háza Múzeum ismeretterjesztő programjain

Több mint 1500 diák vett részt összesen idén februárban a Terror Háza Múzeum rendhagyó tárlatvezetésein, múzeumpedagógiai foglalkozásain és rendhagyó történelemóráin. A tanulók Szolnokról, Ceglédről, Kaposvárról, Sopronból, Nagykállóról, Kecskemétről, Győrből, Mezőberényből, Pásztóról, Pilisvörösvárról, Karcagról, Szerencsről, Bicskéről, Pécsről, Sárospatakról, Oroszlányból, Letenyéről, Sopronból, valamint budapesti általános- és középiskolákból érkeztek.

2024. február 23.

MEGJELENT PAUL HOLLANDER: MARX ÉS A KORÁN CÍMŰ TANULMÁNYKÖTET

Paul Hollander (1932–2019) magyar származású politikai szociológus, író, történész tanulmányaiból összeállított kötet jelenik meg a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány kiadásában. A most magyarul megjelenő esszék a szerző teljes tudományos munkásságát felölelik, reprezentálják főbb érdeklődési területeit és gondolatait. A tanulmányokat Békés Márton történész, a XXI. Század Intézet igazgatója válogatta és Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum vezető történésze szerkesztette.

2024. február 21.

EGÉSZ HÉTEN PROGRAMOK A TERROR HÁZA MÚZEUMBAN A KOMMUNIZMUS ÁLDOZATAINAK EMLÉKNAPJA ALKALMÁBÓL

Változatos programokkal készül idén is a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából a Terror Háza Múzeum. Február 19. és 25. között rendhagyó tárlatvezetésekkel, rendhagyó történelemórákkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, emlékünnepséggel, gyertyagyújtással, ingyenes nyitvatartással és fényfestéssel emlékezünk a kommunista diktatúrák áldozataira.

2024. február 19.