Egy akaraton 1956-2016

2016–2017Egyedülálló időszaki kiállítással készült az 1956-os forradalom emlékévében a Terror Háza Múzeum. Látogatóink Egy akaraton 1956-2016 című új tárlatunkon testközelből élhetik át a forradalom legfontosabb pillanatait: VR-szemüveget felvéve egy páratlan kaland részesei lehetnek.

Eddig csak elképzelhettük, milyen drámai, félelmetes vagy éppen felemelő lehetett egy ’56-os utcai harc, egy szovjet katonai erődemonstráció, az egykori forradalmárok elkeseredése vagy egy vallatás – a virtuális valóság segítségével most azonban mindez kézzelfoghatóvá válik számunkra. Magyarországon eddig sosem látható módon, hat kisfilmmel élhetjük át a magyar történelem sorsfordító pillanatait, a jelenetek részeseivé válhatunk: mellettünk, előttünk, mögöttünk, felettünk és alattunk történnek az események. Minta csak ott lennénk velük, a forradalmárokkal, a pesti srácokkal – 1956 hőseivel.

A kiállítás Schmidt Mária főigazgató és Tallai Gábor programigazgató koncepciója nyomán készült. Az élethű, 360 fokban megtekinthető jelenetekért, a lebilincselő látványvilágért Magyarország egyik legismertebb filmrendezője, Pálfi György felelt. A filmekben pedig olyan ismert színművészek tűnnek fel, mint Trill Zsolt, vagy éppen Száraz Dénes.