Először szabadon

2015Az 1989-es rendszerváltást követő első szabad választásról nyílt időszaki kiállítás a Terror Háza Múzeumban.

Az 1990-ben tartott első szabad választások a rendszerváltoztatás folyamatának mérföldkövét jelentették. Az akkor még kétfordulós, március 25-én és április 8-án tartott szavazással befejeződött a politikai-jogi átalakulás folyamata, Magyarország történetében új korszak kezdődött.

A kommunista rendszer felbomlása, mely az 1980-as években a nemzetközi erőviszonyok átrendeződése, a gazdasági kudarc, és a tömegmozgalmak, tüntetések hatására egyre inkább előrehaladt, az 1990-es szabad választásokkal vált visszafordíthatatlanná. A diktatúrából átléptünk a demokráciába, az egypártrendszerből a többpártrendszerbe, az idegen megszállás helyett a nemzeti függetlenség győzedelmeskedett. Ez a békés úton, vér nélkül lezajlott folyamat forradalmi változást jelentett az ország életében.

A hangulatot a várakozás, a remény és az eufória jellemezte, hiszen Magyarországon több mint negyven év után először tartottak többpárti, demokratikus választásokat. A kampány során a kidolgozott, tudatosan közvetített üzenetek, választási jelszavak ugyanúgy szerepet kaptak, mint a kissé esetlen, amatőr, improvizatív és innovatív megoldások. Időszaki kiállításunk ezt a színes világot plakátokkal, röplapokkal, zászlókkal, kampánykellékekkel mutatja be. A korszak legfontosabb politikai szereplőitől idézeteket válogattunk, emellett felidézzük a legjellemzőbb kampányvideókat és a híradórészleteket is.

Korabeli tv-készülékeken interjúrészleteket vetítünk: a monitorokon kortanúk elevenítik fel a rendszerváltoztatás jelentős eseményeit, mesélik el a választásokhoz kapcsolódó emlékeiket, sztorijaikat. A kiállításon zenegépet is elhelyezünk, amely mintegy száz slágert idéz fel a korból. Érintőképernyőn mutatjuk be a parlamentbe jutott hat párt képviselőit, illetve azt, hogy miként zajlottak a választások a régió többi országában. Hangsúlyos szerepet szántunk Antall József, a rendszerváltoztatás utáni első szabadon megválasztott miniszterelnök személyének is.

Az 1990-es választás történelmi jelentőséggel bírt, amely a rendszerváltoztatás folyamatának koronájaként, „feltette az i-re a pontot”. Egy korszak lezárásaként azonban egyben új kezdetet is jelentett: a független és demokratikus Magyarország kezdetét.