Páneurópai Piknik

20022002. július 17-től szeptember közepéig Múzeumunk ad otthont a Páneurópai Piknik ´89 Alapítvány vándorkiállításának.

A Páneurópai Piknik ´89 című kiállítás a Terror Háza Múzeum első idoszaki kiállítása, amelyet ünnepélyes keretek között nyitott meg Szájer József, az Országgyűlés alelnöke, Tőkés László, Királyhágó-melléki református püspök, valamint Pozsgay Imre volt államminiszter. Az eseményen több illusztris vendéggel együtt részt vett a piknik egykori védnöke, Habsburg Ottó képviseletében fia, Habsburg György is.

Tizenhárom esztendeje, hogy 1989. augusztus 19-én 15 órakor, Sopron mellett, több száz NDK-s állampolgár áttört a magyar–osztrák határon. Áttörte a „vasfüggöny” kapuját, hogy aztán Ausztriából továbbutazhasson a Német Szövetségi Köztársaságba. A Páneurópai Pikniket, ahol ez a világraszóló, váratlan esemény megtörtént, a Magyar Demokrata Fórum debreceni szervezete és a Soproni Ellenzéki Kerekasztal pártjai szervezték, a vasfüggöny lebontására és a határok nélküli, közös Európa eszméje népszerűsítésére.

A határbontó és a szabadság születését ünneplő tízezernyi ember, de a határorség tagjai is segítették a meneküloket. Ez az elhíresült, látványos és tömeges menekülés, valamint a szeptember 10-i kormánydöntés megadta a végső lökést az NDK-beli demokratikus átalakuláshoz, elvezetett a berlini fal lebontásához, majd Németország újraegyesítéséhez.

A kiállítás az 1989-es „áttörés” korabeli fényképekkel megkomponált történetét tartalmazza, beleértve a Piknik előzményeit és a következményeket is.