OKTÓBER 23-A ALKALMÁBÓL ISMÉT RENDHAGYÓ TÁRLATVEZETÉSEK ÉS TÖRTÉNELEMÓRÁK A TERROR HÁZA MÚZEUMBAN

2023. október 12.
Nemzeti ünnepünk, október 23. alkalmából ismét számos programmal készül a Terror Háza Múzeum. Rendhagyó tárlatvezetésekkel és történelemórákkal, gyertyagyújtással, ingyenes nyitvatartással valamint fényfestéssel emlékezünk az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire és áldozataira.

Rendhagyó tárlatvezetések

Október 16-án, hétfőn egész nap ismert sportolók, színészek, zenészek, énekesek tartanak rendhagyó tárlatvezetéseket középiskolás diákoknak a Terror Háza Múzeumban. A kiállítás megtekintése során a hírességek felidézik a totalitárius diktatúrákkal, valamint az ’56-os forradalommal kapcsolatos családi emlékeiket, saját élményeikről, benyomásaikról, valamint az események jelentőségéről mesélnek a fiataloknak.

 

Elmondjuk, hogy tudd! – Rendhagyó történelemórák

Október 17–20. (kedd-péntek) között ismét izgalmas rendhagyó történelemórákkal várja a középiskolás diákokat a Terror Háza Múzeum. A történészek az 1956-os forradalom mindennapjaival, a szabadságharc hőseivel, nemzetközi összefüggéseivel, valamint utóéletével ismertetik meg a fiatalokat.  Az előadásokon szó lesz egyebek között az 1956-os forradalom és szabadságharc legfiatalabb hőséről, Mansfeld Péterről, ’56 emlékének Kádár-korszakbeli eltörlési kísérleteiről, Tóth Ilonáról, a forradalom mártírjáról, illetve 1956 utolsó ellenállóiról, A mecseki láthatatlanok névvel illetett fegyveres szabadságharcos csoportról is.

A Terror Háza Múzeum 2008 óta szervez rendhagyó történelemórákat. Az elmúlt 15 év során több mint 400 rendhagyó történelemóra valósult meg, közel 26.000 diák részvételével.

 

Ingyenes nyitvatartás, fényfestés

Október 23-án múzeumunk ingyenesen tart nyitva és a megszokott nyitvatartási rend szerint, 10.00 és 18.00 óra között várja az érdeklődőket.

Állandó kiállításunk mellett a látogatók megtekinthetik a „NAGY BŰNTETTHEZ NAGY ESZME KELL!” című új, időszaki kiállításunkat is, amely Sam Havadtoy képzőművész, festő munkáiból állt össze. Határozottan és méltóságteljesen süket, vak és néma Lenineket, csokornyakkendős, kalapos, a hazudozástól megnőtt orrú Sztálinokat láthatnak a látogatók. Nagy eszmék kicsipkézve, kiszínezve, erejüktől megfosztva, nevetség tárgyaként állnak a közönség előtt, jelezvén, hogy nincs hatalmuk felettünk, hiszen szabadok vagyunk és azok is maradunk!

Látogatóink egész nap gyertyagyújtással emlékezhetnek a múzeum előtti Hősök falánál az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire és áldozataira. Október 22. és 23-án pedig fényfestés lesz látható a Terror Háza Múzeum falain.


Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a jegypénztárnál ingyenes regisztrációs belépőjegy váltása szükséges!


Ünnepeljünk és emlékezzünk együtt!

https://www.terrorhaza.hu/hu

https://www.facebook.com/terrorhazamuzeum

https://www.youtube.com/user/TerrorHazaMuzeum

https://www.instagram.com/terrorhazamuzeum/ 

© Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány – Minden jog fenntartva!