HU EN

Hírek

ÉVFORDULÓK – MŰTÁRGYAK – Dunapenteléből Sztálinváros

„Sztálinváros! Ha ezt a szót halljuk, ötéves tervünk leghatalmasabb alkotására gondolunk: az épülő szocialista városra és a Vasműre” – kezdi meg lelkes ismertetését az Így épült Sztálinváros című, 1952-ben kiadott diafilm. A propagandacélokra készített alkotás egyoldalúan mutatja be a frissen tervezett iparvárost: miközben kiemeli az építkezés gyorsaságát és a gépesítettség mértékét, elhallgatja, hogy az erőltetett „rohammunka” milyen tervezési és kivitelezési hibákkal bosszulta meg magát.

2020. április 30.

ÉVFORDULÓK – MŰTÁRGYAK – Repatriálás Svédországban

A Terror Háza Múzeum a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából ismét egy, legújabb gyűjtéseinek egyikéből származó műtárgyat mutat be, mely az évfordulóhoz kapcsolódik. Intézményünk 2018 nyarán vásárlás útján igen érdekes relikviák birtokába jutott. A többségében papír alapú, vagyis dokumentumokból álló együttes a magyarországi vészkorszakot és az azt megelőző, a zsidóság fokozatos jogfosztását bemutató anyag, melyek segítségével nemcsak bizonyos személyek, hanem egy-egy család teljes huszadik századi története rekonstruálható.

2020. április 16.

ÉVFORDULÓK – MŰTÁRGYAK – Senkise plakátja

Harminc évvel ezelőtt, a rendszerváltoztatás utáni első szabad választás kampányában vált ikonikussá a Magyar Demokrata Fórum, a később győztes politikai közösség plakátja: a Tovarisi konyec. A több méretben is készített grafikáért sorban álltak a Magyarországot éppen elhagyó szovjet tisztek és katonák, a lakosság pedig pártállástól függetlenül érezte azt az iróniát, ami a sok helyen díszelgő falragaszokról csak úgy sugárzott: az évtizedeken át kötelező orosz nyelvtanulás meghozta a gyümölcsét.

2020. március 25.

TOVÁBBI HÍREK

Kiadványok

A bohém zseni

Andrássy Gyula (1823–1890) a magyar történelem egyik legkiemelkedőbb alakja, mégis alig beszélünk róla. A kiegyezés társszerzőjeként ő lett a dualizmus korának első miniszterelnöke. Kivételes politikai tehetség volt. A szabadság szerelmese, igazi romantikus hős, a reálpolitika mestere. Lelkes, de nem fanatikus. Művelt, de nem kioktató. Hagyománytisztelő, de nem a múltba ragadó. Megfontolt, alapos, de nem kukacoskodó. Nagyvonalú, méltányos és mindenkor szórakoztató. Andrássy Gyula szikrázó személyisége és politikai teljesítménye révén kiemelkedett kortársai közül. Tőkéczki László (1951–2018) a túlontúl korán elhunyt Széchenyi-díjas történész a tőle megszokott eleganciával és szerénységgel állítja elénk Andrássy Gyulát. A könyv megjelenését már nem érhette meg. A kötetet Schmidt Mária szerkesztette.

TOVÁBBI KIADVÁNYOK