HU EN

Hírek

Aki nem akarta eltörölni a múltat

2013-ban véletlenül bukkantak egy II. Miklós orosz cárról készült festményre, a hatalmát megdöntő 1917-es forradalom vezetője, Vlagyimir Iljics Lenin portréjának hátoldalán.

2023. szeptember 27.

Nyilasok és ávósok, mint bérlők

Egy városi legenda tisztázása, avagy fizetett-e a nyilasok mozgalma és a politikai rendőrség az Andrássy út 60. használatáért? Máthé Áron történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága alelnökének írása.

2023. július 6.

Korrajz – A diktatúra szobrai

A köztéri szobrok ledöntése és az új, marxista ihletettségű emlékművek felállítása jelezte 1945-öt követően a kommunista hatalomátvétel bekövetkezését a közterületeken. A Terror Háza Múzeum Korrajz című podcastsorozatának legújabb műsorában ezúttal a kommunista diktatúra alatt állított köztéri alkotások kerültek górcső alá. Farkas Sebestyén, a múzeum történésze Szerencsés Károly történésszel, az ELTE egyetemi docensével beszélgetett.

2023. június 29.

TOVÁBBI HÍREK

Kiadványok

A „késes” ember

„Ez a könyv nem a késről és nem is a fegyverekről szól, hanem a gondolatokról. Azokról a gondolatokról, amikért helyt kell állni, amiknek érvényre juttatásáért meg kell küzdeni, amiket meg kell védeni a támadásoktól, érvényességüket más gondolatokkal szembeszállva, azok ellenében, azok érvénytelenítésével sikerre, sőt győzelemre kell vinni.” – írja a kötet előszavában Schmidt Mária.

TOVÁBBI KIADVÁNYOK