Mátyásföldön járt a Házhoz megy a múzeum programsorozat

2023. október 13.

Rendhagyó és különleges történelemórának lehettek részesei a Corvin Mátyás Gimnázium végzős diákjai. Október 11-én, az iskola könyvtárában fogadta Boros Tamás igazgató Lakatos Dorinát, a Terror Háza Múzeum munkatársát. A fiatal előadó a „Házhoz megy a múzeum” elnevezésű ismeretterjesztő országjárás keretében az 1956-os forradalom és szabadságharc előzményeiről, valamint a Rákosi korszak terrorjáról mesélt közönségének.

A vetített képes előadásból sok olyan ismerettel gazdagodhattak a tanulók, melyek későbbi tanulmányaik során is hasznosak lehetnek. Ilyen például a koncepciós per fogalma, melynek során előre megírt forgatókönyv szerint ítélték el a rendszer ellenségeit.

A tanú című filmből szintén ismeretes lehet a „feketevágás”, vagyis a sertések hatósági engedély nélküli leölése. Emellett olyan érdekességeket tudhattak meg, melyek egy átlagos történelemórán nem hangzanak el. Ilyen adalék például Péter Gábor, a párt öklének számító Államvédelmi Hatóság (ÁVH) vezetőjének sorsa, akit 1953-ban szintén letartóztattak rendszerellenes mtevékenység miatt.

Az előadó emellett igyekezett rávilágítani a nemzetközi összefüggésekre és hidegháborús légkör magyarországi hatásaira. Különösen fontos, hogy a szovjet csapatok kivonásának lehetősége már 1955-ben felmerült, mivel az Ausztriából való kivonulás miatt a magyarországi utánpótlásvonalak feleslegessé váltak. Ezt írta felül a Varsó Szerződés megszületése, mely a szocialista országok katonai szövetségét jelentette.

A negyvenöt perces prezentáció mellett az iskola folyosóin tekinthető meg az 1956 – A szabadságért és függetlenségért című kiállítás, mely korabeli fotók, visszaemlékezések és tényadatok segítségével idézi meg a korszakot. Az október 27-éig megtekinthető kiállítás és az előadás segít megértetni a mai nemzedékekkel, mit jelentett egy olyan korban élni, amelyben az egyszerű paraszttól a legfelső vezetésig senki sem érezhette magát biztonságban, és a legapróbb „vétség” is az ember életébe kerülhetett.


Forrás: XVI. Kerületi Újság
Szerző: Gueth Ádám

© Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány – Minden jog fenntartva!